Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Invovație în medicină

  Eveniment important pentru pacienții bolnavi oncologic din țara noastră, dar și pentru angajații instituției de profil. La Institutul Oncologic din Capitală a fost adus astăzi un accelerator pentru radiotarepie. Mai exact, este vorba despre un dispozitiv modern care realizează această procedură la standarde europene, reducând astfel nivelul dozei de radiație în organism, dar și va facilita munca angajaților mediacali.

  Aparatul a fost adus astăzi și urmează să fie instalat, cel târziu până în toamnă. Și angajații din domeniu urmează să ia cunoștință cu instrucțiunile noi de profil. În prezent la Institutul Oncologic din Chișinău există deja un accelerator pentru radioterapie. Zilnic, aici vin să facă această procedură în jur de 60 de pacienți, ceea ce este un număr prea mare.

  Nina Sameț medic oncolog radiolog, Secția radioterapie nr.4

  „Acest lucru va permite accesul pacienților la un asemenea tip de tratament, cum ar fi radioterapia. Standardele europene spun că trebuie să avem un astfel un astfel de aparat la o populație de un milion de oameni. Noi avem deja un asemenea accelerator. Dar acum acest utilaj va permite accesul pacienților și va ameliora efectele tratamentului.”

  Speciliștii spun că radioterapia este o metodă de tratament folosită în 60 la sută a bolnavilor oncologic din țara noastră. Dispozitivul a fost cumpărat în cadrul unui proiect care costă un milion, 150 de mii de euro, țara noastră a constribuit cu 500 de mii de euro. Proiectul a fost realizat între țara noastră și Agenția Internațională pentru Energia Atomică în domeniul Medicinei.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021