Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Invazia. Documente și materiale

  Cartea „1941. Invazia. Documente și materiale pentru comemorarea a 80 de ani de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei„ a fost prezentată, astăzi, în capitală. Aici, cititorii vor putea găsi nu doar informații valoroase, ci și fotografii nemaivăzute până acum și secretizate. Totodată, în carte sunt adunate istoriile veteranilor rămași în viață. Cartea a văzut lumina tiparului grație suportului acordat de Centrul Rus pentru Știință și Cultură din Moldova.

  Pavel Gladcov este veteran al Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Bărbatul a fost pe câmpul de luptă de la declararea războiului și până la capitularea Germaniei naziste. El a participat la luptele de la Stalingrad și Kursk, a fost rănit de vrăjmaș și a supraviețuit, iar ziua în care a început războiul o ține minte în cele mai mici detalii.

  Pavel Gladcov, veteran

  «Cum să nu-ți amintești. În acel moment, susțineam ultimul examen de stat. 22 – război, 23 am susținut examenul înainte de termen, a doua zi am primit diploma de absolvire, după care m-am dus și m-am înrolat în armată».

  Autorii Boris Șapovalov și Victor Gaiciuc au scris această carte timp de mai mulți ani. Perioadă în care au reușit să colecteze peste 500 de pagini de documente unice, aproximativ 200 de poze color și alb-negru. Toate materialele au fost sistematizate și prezentate cititorului.

  Boris Șapovalov, autor

  «Cartea a fost scrisă cu prilejul aniversării celor 80 de ani, iar ziua lansării nu a fost aleasă din coincidență. Cartea este unică în felul său, din motiv că nimeni până acum nu a scris vreo carte care ar dedica-o anume anului 1941, despre ce s-a întâmplat în acea perioadă în Moldova».

  Cartea are la bază documente concrete care indică cauzele războiului, eroismul de care au dat dovadă grănicierii, cele 53 de zile de acțiuni militare care s-au desfășurat pe teritoriul țării, linia de apărare, evacuarea oamenilor și alte evenimente care s-au derulat în acea perioadă.

  Victor Gaiciuc, autor

  «De cele mai dese ori se scrie despre marea victorie, despre operațiunea Iași-Chișinău, luptele de la Kursk și Stalingrad, capitularea Berlinului. Ține de firea omului. Este mai plăcut să vorbești despre victorie, decât despre înfrângere. Însă, fie și-n momente de retragere Armata Roșie a dat dovadă de eroism și curaj».

  Scopul acestei cărți este de a perpetua și a le transmite viitoarelor generații amintirea acelor vremuri și actele de eroism ale strămoșilor noștri. Astfel, cartea este un amalgam de istorii din prima sursă, documente și poze.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021