Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Între adevăr și minciună

  Șeful statului, Maia Sandu a recunoscut că în cadrul președinției activează consilieri angajați și remunerați de fundația germană Konrad Adenauer. Declarația a fost făcută la postul de televiziune TV8. Mai mult, Sandu a anunțat că în viitorul apropiat, funcționarilor de la președinție li se va alătura un grup de experți din Marea Britanie. În opinia șefului statului, ea are tot dreptul să apeleze la serviciilor specialiștilor străini care o vor ajuta să facă față dificultăților.

  Maia Sandu președintele RM

  «Președinția, ca structură de stat, are dreptul de a invita consultanți străini. Am invitat experți din Germania, foarte curând vom implica consultanți din Marea Britanie pentru cooperare».

  Întrebarea cu privire la prezența experților străini în birourile președinției este de o importanță majoră încât vizează, în primul rând, securitatea statului. La data de 1 ianuarie, reprezentantul aparatului președintelui a semnat un acord de cooperare cu fundația germană Konrad Adenauer. Până nu demult nu se cunoaștea și nici nu se spunea că în aparatul președintelui activează cetățeni străini. Însă, odată ce adevărul a ieșit la suprafață, Sandu e nevoită să răspundă la întrebări incomode.

  Maia Sandu președintele RM

  «Există mai mulți consultanți care au fost angajați, similar cum se întâmplă și în alte proiecte, în toate agențiile guvernamentale. Și președinția a angajat câțiva experți care nu sunt funcționari ai președinției, cu ei a fost încheiat un contract pentru furnizare de servicii».

  Supuși unei presiuni din partea presei, reprezentanții aparatului Maiei Sandu au publicat frânturi din acordul semnat cu fundația germană. Fragmente din care rezultă că președinția și-a asumat obligațiunea de a le livra germanilor informaţii atribuite la categoria ”secret de stat”. Cu toate acestea, Sandu a declarat că fundația nu ar avea acces la astfel de documente. Portalul ehomd.info, a catalogat aceste declarații drept o minciună și a afirmat că cei de la Konrad Adenaur au undă verde la secretele statului. În calitate de dovadă, ehomd.info invocă fragmentul din acordul semnat pe 1 ianuarie, în care sunt stipulate condițiile de cooperare, în special în ceea ce privește confidențialitatea.

  Fragment din acordul semnat dintre aparatul președintelui și fundația Konrad Adenauer

  «În ceea ce privește clauzele de confidențialitate, administrația prezidențială va ajuta Fundația Adenauer în furnizarea tuturor informațiilor necesare pentru logistica, raportare și evaluare proiectului. Accesul la orice informații clasificate în conformitate cu legislația moldovenească este supus formalităților preliminare și trebuie furnizate de administrația prezidențială».


  Am apelat la președinție pentru a solicita un comentariu la acest subiect, nimeni însă n-a răspuns apelurilor noastre.

  Copyright © 2021