Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Întoarcerea acasă

  După 77 de ani, osemintele unui soldat kazah se întorc acasă. Rămășițele unui soldat kazah care a murit în al doilea război mondial pe teritoriul țării noastre au fost transferate astăzi către Ambasada Republicii Kazahstan la Chișinău. Cu această ocazie, la complexul memorial „Eternitate” a avut loc o ceremonie de protocol militar. Mai multe detalii în reportaj.

  Câmpul arabil din apropierea satului Voinescu din regiunea Hîncești în august 1944 a fost desemnat pe hărțile comandamentului sovietic cu înălțimea 124.2. Ea a fost păzită de unități din trei divizii. Anul trecut, în cursul lucrărilor agricole, aici a fost găsit și un mormânt de pe vremea războiului. Ulterior, motoarele de căutare ale Clubului istorico-patriotic rus și ale detașamentului „August” au reușit să extragă rămășițele a opt eroi ai Armatei Roșii. Unul dintre echipajele de mitraliere, uciși în luptă, a fost sub comanda sergentului inferior Ivan Romanovich Cherednik. Soldat cu experiență, care luptase din iulie 1941, a fost împușcat în luptele de pe frontul de sud-vest, a luptat la Stalingrad și, împreună cu divizia sa, a ajuns pe malurile Prutului. În luptele pentru eliberarea Ucrainei a luptat eroic și a primit medalia „Pentru curaj”. O medalie care, după 77 de ani, îl ajută să-și înveșnicească memoria.

  Alexei Petrovici, coordonatorul Centrului Național de Coordonare ”Pobeda”

  „Ivan Cherednik a meritat ultima sa distincție – Ordinul Celui de-al Doilea Război pentru Apărarea Patriei, eliberând pământul moldovenesc.”

  Ivan Cherednik avea 35 de ani. Acasă, în Kazahstan, îl aștepta soția sa, Fekla. Potrivit listelor de pierderi irecuperabile ale personalului regimentului 209 Abganer al Diviziei 73 Stalingrad, sergentul Cherednik este listat ca fiind îngropat la periferia sud-vestică a satului Cococeni.

  Alexei Petrovici, coordonatorul Centrului Național de Coordonare ”Pobeda”

  „În toți cei 77 de ani, osemintele sergentului de gardă Cherednik zăceau pe câmpul arabil, zăceau alături de tovarășii săi, deși documentele erau listate ca fiind îngropate și probabil că ar fi trebuit să existe o placă memorială, numele ar fi trebuit imortalizate, dar trebuiau să treacă 77 de ani pentru ca numele lui Ivan Cherednek să fie restabilit”

  Soldatul decedat va fi reîngropat acasă cu toate onorurile. Familia sa va fi prezentă la ceremonia funerară.

  Erlan Mukashev, reprezentant Republica Kazahstan în RM

  „În Kazahstan, sub egida Ministerului Afacerilor Externe, a Ministerului Apărării și a organelor executive locale, va fi organizată o ceremonie oficială de întâmpinare și transfer a rămășițelor rudelor de război pentru reînhumare. Conform informațiilor oferite de nepoții bărbatului, războinicul nostru va fi înmormântat lângă soția sa „.

  a-tv.md

  Copyright © 2021