Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  ”Interviul Zilei”

  Între timp, experții străini vorbesc și despre situația politică din Moldova. Unul dintre aceștia este binecunoscutul om politic din Israel Yakov Kedmi. Acesta a acordat un interviu în exclusivitate postului nostru de televiziune. Ludmila Belcenkova a abordat la rubrica ”Interviul Zilei” cele mai actuale subiecte. Detalii, urmăriți imediat.

  Ludmila Belcenkova, jurnalist.

  – Domnule Kedmi, vă salut. Demult nu am mai comunicat. Mai ales că ultima perioadă țara noastră a cunoscut o serie de evenimente politice. Avem un nou președinte care a jurat cu mâna pe Constituție că va proteja interesele statului, suveranitatea, valorile materiale și independența. Nu toți însă sunt deacord că Maia Sandu va lupta pentru independență. Care este opinia dumneavoastră?

  Yakov Kedmi, om politic, Israel

  – O să încep cu faptul că nici într-o țară, președintele nu deține cetățenie dublă. Informația că președinta voastră deține cetățenia României contravine declarațiilor că ea va lupta pentru independență. Nu poate un om să lupte pentru independența unei țări dacă deține și cetățenia altui stat. Trebuia să declare în acest sens, că nu are doar o cetățenie, cea a Moldovei.

  – Un subiect care planează în politicul de azi e faptul că se dorește crearea unui bloc militar Georgia-Ucraina-Moldova. Dacă Georgia și Ucraina au o anumită atitudine față de NATO, atunci cetățenii țării noastre nu prea văd cu ochi buni acest bloc, mai mult, conform Constituției, noi suntem un stat neutru. Cetățenii R.M se întreabă, ce rol ar putea să I se atribuie țării noastre, în cadrul acestui bloc?

  Yakov Kedmi, activist politic, Israel

  – Este în popor o zicală ”Împotriva cui prietenim?„ Dacă este vorba despre această Alianță atunci în primul rând este vorba despre ”Împotriva cui?”. Moldova are cumva dușmani din exterior care amenință statutul țării? Eu nu știu. Este cineva care amenință independența Moldovei? Cu excepția României, nimeni. Eu nu știu dacă Moldova are probleme politice pe plan extern. Eu spre exemplu, nu cunosc. De ce să faci o Alianță militară, indiferent cu cine. Trebuie să vedem cine amenință Republica Moldova. Cine a întreprins acțiuni militare împotriva Moldovei, fără a stabili acorduri cu autoritățile naționale. În al doilea rând, ce, Moldova nu a găsit pe nimeni altul decât așa numitul stat Ucraina sau această ”bătaie de joc” numită cândva Georgia. Acolo statul în tot sensul cuvântului, există? Acolo este ceva, mă refer aici și la Ucraina și la Georgia ce ar putea fi ultilizat în interesul Moldovei? Și cu ce poate Georgia ajuta Moldova? Cu ce a ajutat Georgia Ucraina, déjà cunoaștem, Sakaashvili. Dacă președintele vostru consideră că un interes al statului este lupta cu Federația Rusă, să explice de ce. Dacă consideră că Rusia amenință Republica Moldova, atunci să explice în ce mod și cu ce amenință ea, țara voastră.

  – Domnule Kedmi noi acum ne confruntăm și cu o criză la nivel de Executiv. Nu avem un guvern iar în Parlament se încearcă introducerea unor scheme de diversă natură, suntem în plin proces. Însă este o opinie că nu vor accepta niciodată ca o majoritate parlamentară să fie formată sub egida Partidului Pro-Rus (cum îl numesc ei), condus de Igor Dodon. Ei spun că se vor implica ambasadele statelor din Vest și SUA și oricum majoritatea parlamentară va fi orientată spre Vest. Cum credeți există șanse ca acest lucru să-l hotărască cetățenii țării și politicienii noștri, dar nu forțe din exterior?

  Yakov Kedmi, activist politic, Israel

  – Dacă o majoritate Parlamentară ar însemna partide Pro-românești atunci de ce să nu fie constituită și din partide pro-rusești. Dacă cele pro-românești puteau exista pe vremea fostului președinte, iar acum cele pro-rusești nu pot exista, atunci aceasta contravine democrației. Iar restul depinde de legile pe care le aveți și cât de bine se respectă acestea. Dacă în mod democratic, Parlamentul RM va ține cont de poziția pro-românească și tot ce nu e românesc înseamnă că e rusesc, atunci înseamnă că așa a hotărât poporul. Dacă nu va fi așa, atunci iarăși așa au hotărât cetățenii. Important e să nu se încalce legea în acest proces.

  – Domnule Kedmi, în fața dumneavoastră stă un jurnalist care a activat la un post de televiziune din opoziție, care ulterior a fost lichidat pur și simplu în anul 2012. Acum suntem martorii unor știri care „trâmbițează” că în Țările Baltice, 16 posturi de televiziune și-au suspendat activitatea, vedem în Ucraina, 3 posturi tv, închise de Zelenski. Vreau să înțeleg, acesta devine un trend. Dacă da, atunci acei jurnaliști care muncesc în opoziție trebuie să fie pregătiți că în orice moment le poate fi încălcată libertatea de exprimare, libertate despre care se tot vorbește de la înaltele tribune europene. Sau este vorba doar despre o anumită situație? Cum credeți?

  Yakov Kedmi, activist politic, Israel

  – Suspendarea activității posturilor TV și a cenzurii este o dovadă clară că se vrea introducerea unei ”democrații de Vest„ la care este supusă și Moldova. Dacă în SUA, însuși președintele este cenzurat, jurnaliștii sunt blamați pentru că sunt în opoziție, dacă oamenii sunt dați afară din avion (bine că nu în zbor) pentru că au alte viziuni și sunt concediați de la locul de muncă, atunci care este democrația la care tindem? Și cu cât mai multă ”democrație de Vest” veți avea cu atât mai multe asfel de fenomene vor fi prezente, cenzură, discriminare, aresturi. În Țările Baltice avem jurnaliști arestați. La fel se întâmplă în Europa, Spania. Au vrut să fie parte a ”democrației de Vest”, iată, aceasta este.

  Ludmila Belcenkova, jurnalist.

  – Tranșant! Vreau să vă mulțumesc pentru interviul acordat referitor la subiectele de interes public și sper la o colaborare ulterioară.

  – Cu mare drag!

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020