Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • LUMEA

  Intemperii în Australia: Vestul oraşului Sydney, afectat de inundaţii

  Inundaţiile provocate de ploile torenţiale care au căzut în sud-vestul Australiei au afectat duminică mai multe cartiere din vestul oraşului Sydney, unde autorităţile au cerut rezidenţilor să se pregătească de o eventuală evacuare, relatează agenţiile EFE şi AFP.

  Gladys Berejiklian, guvernatoarea statului New South Wales – a cărui capitală este Sydney – a declarat mediilor locale că este vorba de cele mai grave inundaţii înregistrate în peste jumătate de secol.

  Ploile torenţiale din ultimele zile au provocat revărsarea barajului Warragamba, care furnizează apă potabilă capitalei Sydney, aflat la câţiva kilometri de metropolă, şi care constituie principalul factor de îngrijorare a Serviciului de Urgenţă.

  Potrivit autorităţilor, se aşteaptă o creştere nemaiîntâlnită din 1961 a nivelului apelor râului Hawkesbury, aflat în aval.

  „Pentru a evita revărsarea apelor şi ţinând cont de cantitatea de ploaie căzută, ar fi trebuit să reducem capacitatea barajului la 20-25 la sută, ceea ce practic nu este posibil”, a declarat guvernatoarea Gladys Berejiklian, calificând situaţia drept dezastru naţional.

  Inundaţiile au afectat zeci de localităţi din New South Wales, precum Bulahdelah, Taree sau Port Macquarie, iar autorităţile au pus la dispoziţie 13 centre de refugiu pentru rezidenţii evacuaţi din casele lor.

  Apele au ieşit din matca multor râuri din zonă inundând străzile şi sute de clădiri. Zeci de persoane au fost evacuate de serviciile de urgenţă care au alertat cetăţenii cu privire la „vârtejurile de apă care se pot genera spontan şi provoca victime”.

  Autorităţile regionale au cerut populaţiei ca săptămâna viitoare să lucreze de acasă, în perspectiva continuării ploilor puternice, potrivit Serviciului Meteorologic.

  Autorităţile au dispus totodată închiderea a zeci de unităţi de învăţământ şi centre de vaccinare din regiune, determinând amânarea campaniei de imunizare împotriva COVID-19, care trebuia să înceapă luni.

  agerpres.ro

  Facebook

  LUMEA

  Cel puţin 157 de persoane au murit şi alte câteva zeci sunt date dispărute în urma inundaţiilor şi alunecărilor provocate de ciclonul tropical Seroja...

  LUMEA

  Sydney a lansat miercuri un plan ambiţios de ''răcorire'' a oraşului-port australian, care prevede plantarea a mii de copaci ce vor ''înverzi'' 40% din...

  LUMEA

  David Ige, guvernatorul din Hawaii, a declarat stare de urgenţă în acest stat american, unde ploile abundente au provocat inundaţii, alunecări de teren şi...

  LUMEA

  Australia a anunţat joi că 81 de locuinţe au fost distruse în incendiile de vegetaţie din vestul ţării, eforturile pompierilor fiind zădărnicite de vântul...

  Copyright © 2020