Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Insultă la adresa țării?

  Președintele Republicii Moldova a urcat pe unul dintre Munții României, la peste două mii de metri înălțime. Pentru Maia Sandu, aceasta este aparent o mare realizare, pe care a împărtășit-o chiar și cu urmăritorii săi de pe Instagram. Și dacă în România, presa prezintă cu entuziasm ascensiunea lui Sandu în Moldova gestul președintelui a fost calificat drept insultă. Drumeția lui Sandu la munte a devenit motivul unor dispute, vedeți detalii în reportajul colegei noastre Olga Dzeatcovschi.

  Despre vreo viitoare vizită a Maiei Sandu în România, nu e menționat nici pe site-ul oficial al Biroului Președintelui Republicii Moldova, nici pe pagina sa personală de Facebook. Acum știrile despre vizitele și pe alocuri, despre viața privată a președintelui Moldovei, mass-media moldovenească află din sursele peste Prut. Portalul românesc de știri digi24.ro a publicat o știre cu un titlu demonstrativ: „Maia Sandu, o scurtă vacanță în România. S-a dus la munte și a urcat pe vârful Moldoveanu ”.
  Drept dovadă, Maia Sandu a publicat pe pagina sa de instagra, o fotografie însoțită de o scurtă descriere a emoțiilor pe care le-a trăit.

  «Maia Sandu spune că îi plac plimbările în aer liber mai ales la munte».

  Jurnaliștii români, precum și urmăritorii Maiei Sandu, au comentat cu ardoare drumeția președintelui Moldovei la fel și ținuta acesteia. Unii spun că un tricou sport și pantaloni de trening a avantajează. Poate că da, până în momentul în care ochii cad peste fundalul ales de către președintele Republicii Moldova pentru poză. În spatele ei, sunt vizibile în mod clar steagul și crucea românească, amintind foarte mult de simbolul fasciștilor români din Garda de Fier. Ne-am adresat serviciului de presă al administrației prezidențiale pentru un comentariu, dar nimeni nu a răspuns apelurilor noastre. Amintim că mai întâi ca mișcare și apoi ca partid politic, Garda de Fier a funcționat în România din 1927 până în 1941. Ea a predicat ideologia ultranaționalismului, anticomunismului, anticapitalismului și antisemitismului românesc. La mijlocul anilor 1930, Garda de Fier a început să colaboreze cu regimul nazist din Germania. Iar în septembrie 1940, partidul a ajuns la putere în România datorită mareșalului Ion Antonescu. Ulterior, Antonescu a fost recunoscut de Tribunalul Internațional ca criminal de război, inclusiv din cauza curățărilor etnice și antisemite pe care le-a efectuat pe teritoriul Moldovei moderne în timpul Marelui Război Pentru Apărarea Patriei. România a rămas un aliat al Germaniei naziste până în 1944. În acest timp, sub dictatura lui Antonescu în teritoriile controlate de regimul său – în Basarabia, Bucovina și Transnistria mai mult de 400.000 de evrei au fost uciși. Iar aceasta nu este o înălțime de 2544 metri. Nu?

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021