Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Institutul Oncologic, la 60 de ani

  Astăzi se împlinesc 60 de ani de la fondarea Institutului Oncologic din Republica Moldova. Din cauza pandemiei, angajații și conducerea instituției a fost nevoiți să marcheze evenimentul online. În cadrul unui forum, care s-a desfășurat din fața calculatoarelor, mai mulți medici, profesori universitari, dar și oficiali, au vorbit atât despre problemele din sistem, cât și despre realizările din domeniu.

  Larisa Catrinici, directorul Institutului Oncologic

  «Coincidența din acest an ca la aniversarea de 60 de ani de la fondarea institutului și a celor 10 ani a serviciului protezare în tumorile cap și gât, este un prilej de a trece în revistă toate realizările.00.55 //01.34 Serviciul oncologic are profesioniști de forță, știe cum să realizeze asistența respectivă și sunt devotați profesiei».

  Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că, deși, în această perioadă, sistemul medical se confruntă cu provocări fără precedent, specialiștii de la Institutul Oncologic reușesc să-și facă mesieria profesionist.

  Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătății și Protecției Sociale

  «În virtutea acestor dificultăți cu care ne confruntăm, vreau să aduc mulțumiri tuturor medicilor din sistemul de oncologie, pentru aportul care este adus, în contextul consolidării sistemului de sănătate din Republica Moldova. Obiectivele sunt determinate de aspectele prioritare cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova și anume trebuie să ne consolidăm în contextul reducerii îmbolnăvirilor, să ne consolidăm la nivel de prevenire a acestei maladii».

  Institutul Oncologic din Republica Moldova a fost fondat în octombrie 1960, de către chirurgul Ghivi Honelidze. Acesta s-a născut în Georgia, unde a şi absolvit Institutului de Stat de Medicină din orașul Tbilisi. La Chișinău, a condus Institutul Oncologic timp de 30 de ani. De atunci, instituția medicală este singura din țara noastră care tratează bolnavii de cancer.

  a-tv.md

  Copyright © 2020