Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Inițiative pentru oameni

  Totodată au fost prezentate și inițiativele sociale ale Blocului care vizează bunăstarea angajaților din sectorul public și, în special, a lucrătorilor din domeniul sănătății. Deputatul Alla Darovanaia a spus că socialiștii și comuniștii intenționează să realizeze adoptarea în a doua lectură a legii care prevede o creștere a salariilor lucrătorilor din domeniul sănătății cu încă 40%.

  Alla Darovannaia, deputat, Blocul PCRM-PSRM

  „Cronsiderăm că, în primul rând, că la primele sesiuni ale parlamentului, ar trebui votat un proiect de lege în a doua lectură, cu care vom finaliza creșterea treptată a salariilor în sistemul de sănătate cu ultimele 40%”.

  Un subiect separat pentru reprezentanții blocului sunt inițiativele pentru școlari și părinții acestora. Astfel, se propune extinderea categoriei de școlari care primesc mese gratuite și acordarea părinților elevilor din clasele 1-9 asistență materială pentru a-și pregăti copiii pentru școală – 1 mii de lei fiecare, ceea ce este deosebit de important luând în considerare creșterea accentuată a prețurilor.

  Alla Darovannaia, deputat, Blocul PCRM-PSRM

  „Următoarele două proiecte de lege oferă sprijin material practic pentru fiecare familie din Republica Moldova. Vorbim despre extinderea meselor gratuite în școli pentru elevii din clasele 5-9, așa cum se întâmplă acum pentru elevii din clasele 1-4. Un alt proiect care prevede alocarea asistenței financiare în valoare de 1 mie de lei pentru fiecare elev, de la 1 septembrie 2021 și în anii următori. Cu toții vedem cum toate prețurile au crescut brusc, mai ales în acest an. Totul s-a scumpit”

  Nu rămân fără atenție nici pensionarii. Socialiștii și comuniștii se angajează să pună în aplicare inițiative de sprijinire a acestora. De exemplu, se propune indexarea pensiilor cu 500 de lei pentru fiecare pensionar de la 1 octombrie.

  Vladimir Odnostalco, deputat PCRM-PSRM

  „Ideea este că de la 1 octombrie și, după cum știți, la 1 octombrie va avea loc a doua indexare a pensiilor, propunem să indexăm fiecare pensionar cu 500 de lei. Adică, dacă o persoană primește o pensie de 2 mii de lei, atunci va primi 2 500 de lei. Ca procent, indexarea acestuia va fi de 25%. Dacă o persoană primește o pensie de 3.000 de lei, atunci pensia sa va fi de 3.500 ”.

  În același timp, deputații Blocului propun să dubleze salariile personalului tehnic din sectorul public. Creșterea va avea loc în trei etape: de la 1 septembrie a acestui an, 1 ianuarie 2022 și 1 aprilie 2022. Un program similar de dublare a salariilor este propus și pentru asistenții sociali. Socialiștii și comuniștii mai propun ca pentru personalul auxiliar al instituțiilor medicale să se majoreze salariile cu 100%.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021