Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  Inițiativă legislativă: Dreptul la pensie va putea fi solicitat prin procură

  Dreptul la pensie va putea fi solicitat inclusiv prin procură. Cu această inițiativă legislativă vine Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Potrivit modificărilor propuse la Legea privind sistemul public de pensii, cererea de pensionare şi actele necesare se vor depune la organul teritorial de asigurări sociale de la domiciliu de către reprezentatul desemnat prin procură.

  Redacția actuală a legii prevede că, pensia se acordă la cererea persoanei care a obținut dreptul la pensie sau a tutorelui acesteia.

  Potrivit autorului, necesitatea aprobării modificării propuse rezultă din multiplele adresări parvenite de la persoanele care din cauza stării de sănătate nu se pot deplasa pentru a depune personal cererea de pensionare, inclusiv de la persoanele aflate peste hotarele țării care, în legătură cu situația creată din cauza pandemiei de COVID-19, nu pot reveni în țară pentru a-și realiza dreptul la pensie.

  Proiectul de lege urmează să fie votat de Parlament. Modificările vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

  POLITICA

  Președintele țării, Maia Sandu, a promulgat legea care prevede majorarea vârstei de pensionare. Decretul șefului statului a fost publicat pe site-ul Președinției.

  SOCIAL

  Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, în 2020 a avut un venit de aproape 800 de mii de lei. Datele se conțin în declarația de...

  ALEGEREA EDITORILOR

  Decretul de promulgare și legea pentru modificarea Legii nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii au fost publicate în Monitorul Oficial. Astfel, vârsta standard...

  SOCIAL

  Vârsta de pensionare în Republica Moldova ar putea fi micșorată. Deputații PSRM au înregistrat în Parlament un proiect de lege prin care se propune...

  Copyright © 2021