Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Inițiativă cu semne de întrebare

  Proiectul de lege, prin care PAS intenționează să interzică publicitatea jocurilor de noroc și a pariurilor sportive, va afecta bugetul de stat cu jumătate de miliard de lei, iar majoritatea posturilor de televiziune vor da faliment. Este opinia reprezentanților agențiilor de publicitate din Moldova dar și ai televiziunilor, exprimată în cadrul audierilor publice organizate astăzi în parlament. În opinia lor, scopul real al acestei inițiative propuse de majoritatea de la guvernare nu este preocuparea pentru sănătatea cetățenilor, ci redistribuirea pieței publicitare. Detalii în reportajul colegei noastre, Olga Dzeatcovschi.

  În cadrul audierilor publice, deputatul PAS, șeful comisiei parlamentare economie, buget și finanțe Dumiru Alaiba, care este autorul acestei inițiative, nu a putut răspunde la nicio întrebare din partea reprezentanților agențiilor de publicitate, și ai televiziunilor. Drept răspuns Alaiba s-a referit de fiecare dată la practica europeană, care pe alocuri afirmă contrariul. În multe țări, loteria se dezvoltă la nivel de stat, iar pariurile sportive nu sunt considerate a fi ceva dăunător pentru sănătatea oamenilor.
  La întrebarea de ce PAS face lobby pentru acest proiect de lege, Plamen Milanov, partener al companiei de stat „Loteria Națională a Moldovei”, a răspuns răspicat.

  Plamen Milanov, partener, Compania de Stat „Loteria Națională a Moldovei”

  «Aceasta este cu siguranță o redistribuire, deoarece plecarea de pe piață a unui agent de publicitate atât de mare precum Loteria Națională, în special partenerul său NGM Company, nu poate să nu afecteze întreaga piață».

  Reprezentanții mai posturi te televiziune moldovenești au declarat la ședință că această lege îi va priva de mijloacele de supraviețuire, mai ales că veniturile din publicitate sunt deja incluse în bugetul anual. În opinia lor, lipsa fondurilor îi va priva de un statut important așa cum este „independența”. Deputatul PAS, Dumitru Alaiba a sfătuit mass-media să aștepte creșterea economiei și abia atunci, vor avea și reclamă.

  Dumitru Alaiba, deputat PAS

  « – Nu credeți că aceasta este o redistribuire a pieței publicitare.
  – Din nou aud același lucru că bugetul de stat va pierde, presa va pierde și așa mai departe.
  – Domnule Alaiba, toate acestea sunt versuri. De fapt, multe canale TV își vor pierde o parte semnificativă din resursele financiare. Și cum vor supraviețui? Ați spus astăzi că, dacă economia crește, ele vor supraviețui. Dar atâta timp cât ea va crește, ei vor muri.
  – Haideți să vorbim despre cele mai importante».

  Cu alte cuvinte, lichidarea mai multor posturi de televiziune, potrivit lui Alaiba, nu este o problemă. Deputatul PAS nu vede probleme în faptul că inițiativa sa nu va ajuta în lupta împotriva pieței ilegale de publicitate a jocurilor de noroc, care, spun experții, dimpotrivă va lua amploare, dacă proiectul de lege va fi aprobat.

  Dumitru Alaiba, PAS

  «Acel ilegal așa și va rămâne ilegal, cum este».

  La întrebarea dacă există date specifice cu privire la prejudiciul adus sănătății populației din Moldova prin difuzarea publicității jocurilor de noroc, Alaiba a răspuns specific.

  Dumitru Alaiba, deputat PAS

  «Noi nu avem. Noi căutăm mai mult sau mai puțin psihologi care se vor ocupa de aceste probleme».

  Conform estimărilor experților de pe piața publicității, inițiativa legislativă a PAS va provoca daune materiale bugetului de stat în valoare de jumătate de miliard de lei.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021