Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Inițiativă cu efect distructiv?

  Creșterea pensiilor din banii care, de facto, lipsesc în trezorerie va fi o povară grea
  pentru bugetul de stat. Declarația vine din partea directorului Institutului Economiei de Piață, Roman Chircă. Expertul în economie spune că inițiativa celor din PAS va îngropa țara în noi datorii, iar presiunea care se va face asupra bugetului de stat va provoca creșterea inflației și deprecierea monedei naționale.

  Roman Chircă, Directorul Institutului Economiei de Piață

  «Ceea ce facem este să contribuim la creștereaa deficitului bugetar. La prima etapă acest lucru va funcționa. În acest an este vorba despre 500 de milioane, dar anul viitor această cifră va crește, vorbim acum despre efectul unui bulgăre de zăpadă. Trebuie să împrumuți în mod constant și apoi să împrumuți, din nou, pentru a returna împrumuturile luate anterior. Este o piramidă, sau altfel spus, o bombă cu ceas».

  Chircă este ferm convins că în cel mult patru ani, inițiativa PAS va deveni o povară pentru bugetul de stat. În acest context, specialistul a mai adăugat că mecanismul de achitare a pensiilor nu trebuie să depindă de finanțarea externă a țării.

  Roman Chircă, Directorul Institutului Economiei de Piață

  «În ultimii 15 ani, creșterea pensiilor a depășit indicile inflației. Acest lucru a fost făcut pe seama salariaților care contribuiau la formarea bugetului de stat. Altfel spus, se întreprindeau măsuri pentru menținerea bugetului. Iar de aici rezultă că majorările sunt achitate direct din buget. În ultimii patru ani, creșterea unei pensii medii a fost de 12%, pe când în 2009 acest procentaj a fost de 20 la sută».

  Totodată, Chircă a comentat intenția celor din PAS de a abroga legea cu privire la reducerea vârstei de pensionare începând cu 1 ianuarie 2022. Amintim că, legislatura precedentă a Parlamentului a votat pentru revenirea la vârsta standard de pensionare de 57 de ani pentru femei și de 62 de ani – pentru bărbati. Romac Chircă este de părere că prin această inițiativă, PAS și-a propus să reducă numărul pensionarilor, ceea ce va duce la diminuarea cheltuielilor din bugetul de stat. Am încercat să luăm legătura cu serviciul de presă PAS pentru a le oferi dreptul la replică, nimeni s-a răspuns însă apelurilor noastre.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021