Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Îngheață de frig în propriile case

  Dorm îmbrăcați și cu masca la gură pentru a nu respira aerul rece din case. O spun oamenii de la sate, care nu au bani pentru a plăti facturile la gaz și sunt nevoiți să îndure frig în propriile locuințe. Speriați de posibilele majorări a prețurilor la combustibil, unii oameni chiar au renunțat la încălzirea pe gaz și fac focul cu lemne. Asta se întâmplă în condițiile în care vicepremierul, Andrei Spînu, a declarat că, nu există nicio îngrijorare privind creșterea prețurilor la gazele naturale pentru țara noastră.

  „Îmbrăcată mă culc și cu masca la gură. Ne spun să purtăm masca pe drum, eu în casă mă culc cu masca la gură să nu respir aerul cela rece, că mă îmbolnăvesc și iau acolo și-s gata.”

  Mai grav este că această femeie nu are bani nici de lemne.

  “Ni se pare că nu ne vom descurca nici cu gazul, nici cu lemnele, o să stăm și o să murim.”

  Iar soțul ei spune că va fi nevoit să adune vreascuri de pe deal, ca să aibă de foc la iarnă.

  „Voi tăia copaci de prin grădină și voi aduce crengi de pe deal. Ce să faci, iată așa am ales-o pe doamna Maia Sandu și ne-a promis zile bune.”

  În această situație sunt și alți oameni din sat, care cu lacrimi în ochi povestesc cum îndură frig în propriile locuințe.

  „Voi aduce niște lemne de pe drumuri, nu avem bani ca să cumpărăm și ca să ne încălzim, ne băgăm în două oghealuri și dormim ce să facem. Eiii, gazul numai cât încălzim doar câte un ceai și câte un borșișor și gata. De unde bani? Am pensia de două mii de lei, ce să faci cu două mii de lei. Doamne ferește, cu gazul noi în genere nu ne încălzim.”

  Unii oameni spun că se încălzesc cu gaz dar….“cu țârâita”.

  „În condițiile acestea ne străduim să ne îmbrăcăm mai bine, pe noapte și dăm drumul la atâta gaz cât să ne ajungă. E clar că e greu, dar ce să facem, care are sobe or să treacă la sobe dacă vor avea lemne, care nu, gazul cu economie. Președintele aceasta a noastră a promis de toate, dar nu se împlinește nimic din ce a promis. nu ne așteaptă nimic bine. Țăranul cade pe spate, pe acesta care muncește și muncește și vai de capul lui.”

  „Trebuie să ieșim la protest în Piața Marii Adunări Naționale pentru ca prețurile să se micșoreze, dar nu să crească.”

  „Anul acesta am optat pentru gaz. Eram cu copil și era dificil cu lemne. Acum mă tem că o să revenim și noi la lemne și problema e că nu ne-am pregătit de iarnă cu lemne. Stăm și ne gândim oare o să ne ajungă de la salariu la salariu să achităm gazul.”

  „Am și gaz și am și lemne. Cu ce urmează să vă încălziți? Nici nu știm, iată azi nu avem lumină și căldură nu avem. Salariile sunt foarte mici și nu ne ajung să achităm avem copii la școală.”

  „-Gaz avem dar nu ne încălzim cu el. -De ce? –Dacă va fi așa de scump așa cum se aude apoi nu știu ce vom face?! Și lemnele s-au scumpit, dar ne străduim să le cumpărăm din primăvară.”

  „Dacă se va scumpi gazul se vor scumpi și lemnele adică nu văd diferență în preț. Doar dacă vom rămâne fără lumină atunci vom trece la sobă.”

  Menționăm că la Sankt Petersburg, autoritățile de la Chișinău nu au ajuns la un compromis cu privire la achiziționarea gazelor pentru Republica Moldova.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021