Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • LUMEA

  India: 38 de morţi şi zeci de persoane dispărute în urma ciclonului Tauktae

  Cel puţin 38 de persoane au murit şi alte 90 au fost date dispărute, marţi, după ce un ciclon ”extrem de sever” a lovit coasta vestică a Indiei, ţară care se luptă cu un val letal al pandemiei de coronavirus, relatează agenţia DPA.

  Ciclonul Tauktae a făcut ravagii în statul Gujarat după ce a atins zona de uscat luni seară, deteriorând locuinţe, dezrădăcinând copaci, doborând stâlpi de înaltă tensiune şi forţând un număr important de locuitori să se refugieze în adăposturi.

  Tauktae a măturat state situate în zona de coastă din sudul şi vestul Indiei începând din weekend şi a trecut luni foarte aproape de centrul financiar, Mumbai.

  Furtuna a slăbit din intensitate marţi, însă milioane de oameni au rămas fără energie electrică în Gujarat şi în statul vecin, Maharashtra, au anunţat autorităţile.

  Cel puţin 90 de persoane au fost date dispărute după ce o barjă deţinută de compania de stat Oil and Natural Gas Corporation s-a scufundat în largul coastei Mumbai în timpul furtunii. Marina indiană a reuşit să salveze 183 din cele 273 de persoane de pe ambarcaţiunea aflată în derivă şi care s-a scufundat lângă Bombay High, unde se află cele mai importante platforme petroliere din largul ţării.

  ”Multe persoane care poartă veste de salvare ar trebui să fie încă în viaţă. Acestea sunt circumstanţe extrem de dificile deoarece marea este agitată în condiţii de vânt intens, dar continuăm operaţiunile noastre de salvare”, a declarat pentru DPA purtătorul de cuvânt al marinei indiene, Vivek Madhwal.

  Două ambarcaţiuni şi elicoptere au fost desfăşurate în cadrul misiunii de căutare şi salvare. De pe o altă barjă aflată în derivă în zona Mahim de lângă Mumbai, care a transmis un mesaj SOS, au fost salvaţi 137 de membri ai echipajului.

  Ciclonul Tauktae, numit după o şopârlă gecko din Myanmar cunoscută pentru sunetele puternice pe care le produce, a provocat moartea a 13 persoane în Gujarat şi a altor 15 în Maharashtra, în incidente separate în care au fost implicaţi copaci dezrădăcinaţi şi locuinţe prăbuşite, au declarat reprezentanţi din cadrul serviciilor pentru gestionare a dezastrelor. Alte zece persoane şi-au pierdut viaţa în statele Karnataka, Goa şi Kerala, notează DPA.

  Furtuna a determinat evacuarea în adăposturi a peste 200.000 de persoane din zonele joase de pe coasta Gujarat înainte ca furtuna să traverseze statul, însoţită de viteze ale vântului de 170 km/h şi rafale de circa 200 km/h, valuri de furtună şi precipitaţii abundente.

  Şeful executivului din Gujarat, Vijay Rupani, a declarat că 160 de căi rutiere din acest stat au fost distruse, 40.000 de copaci au fost doborâţi şi 16.500 de locuinţe au fost avariate.

  Furtuna puternică a provocat inundaţii extinse care au perturbat serviciile rutiere, feroviare şi aeriene din regiune.

  Ploaia abundentă şi vântul puternic au continuat să afecteze statul indian, iar autorităţile au declarat că au fost luate măsurile necesare pentru ca materialele sanitare esenţiale, precum oxigenul, să ajungă la spitale. ”Prioritatea noastră este să curăţăm drumurile, astfel încât să nu existe niciun impact asupra livrării oxigenului”, a declarat Gaurang Makwana, înalt oficial din districtul Bhavnagar din Gujarat.

  Forţa Naţională de Răspuns la Dezastre din India a intervenit în districtele din Gujarat pentru curăţarea drumurilor şi restabilirea furnizării energiei electrice în aproape 6.000 de sate. Marţi seara, 3.850 dintre acestea din urmă continuau să fie afectate de o pană de curent.

  Tauktae, cel mai puternic ciclon care a lovit regiunea după anul 1998, vine în contextul unui val letal de COVID-19 care a copleşit spitalele din India.

  agerpres.ro

  Facebook

  LUMEA

  Cel puţin 35 de persoane au murit în urma alunecărilor de teren şi a inundaţiilor care au afectat statul indian Kerala (sud-vest) în ultima...

  LUMEA

  Sudul Indiei a fost afectat de inundații puternice, după ce ploile au umflat râurile care au ieșit din matcă și au inundat sate și...

  LUMEA

  Autoritățile indiene au recurs la folosirea dronelor pentru livrarea de vaccinuri împotriva coronavirusului în unele zone ale țării. Luni, câteva doze de ser anti-Covid...

  LUMEA

  Cel puţin 11 persoane, printre care şapte copii, şi-au pierdut viaţa, iar alte şapte au fost rănite după ce o clădire cu trei etaje...

  Copyright © 2021