Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Indexarea pensiilor

  De la 1 aprilie 2022, pensiile vor fi indexate cu 13,94%. Prim-ministrul Natalia Gavrilița și ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spătari au făcut anunțul în urma ședinței de la guvern. Gavriliță susține că de la 1 aprilie este prevăzută și o majorare a pensiilor.

  Natalia Gavriliță, prim-ministrul RM

  „Pensiile vor fi indexate și majorate de la 1 aprilie a acestui an, așa cum s-a întâmplat întotdeauna și conform legii. Coeficientul de indexare va fi de 13,94%, pe baza ratei inflației de la sfârșitul anului 2021.”

  Oficialii au subliniat că, coeficientul de indexare a pensiilor de aproape 14%, nu va afecta acele pensii a căror sumă depășește 9.900 de lei, adică mărimea prevăzută a salariului mediu pe economie. În plus, potrivit premierului, va fi introdusă o sumă fixă ​​de majorare a pensiilor.

  Natalia Gavriliță, prim-ministrul RM

  „În plus, toate pensiile calculate vor fi majorate cu o sumă fixă ​​– 171, 71 lei. Acesta este un mecanism de trecere a creșterii economice în creșterea pensiilor, care a fost aprobat la sfârșitul anului trecut.”

  Marcel Spătari, ministrul Muncii și protecției sociale

  „Ca urmare a acestor două mecanisme – indexarea și majorarea pensiilor – un pensionar care primește astăzi o pensie de 2.500 de lei va primi de la 1 aprilie o pensie de 3.020 de lei. De asemenea, pensia minimă va fi majorată de la 2.000 lei la 2.278 lei 80 bani, cu o perioadă de asigurare completă.”

  Proiectul de lege în acest sens va fi aprobat la următoarea ședință a Guvernului.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021