Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  Incendiul de la Filarmonica Națională. Ion Chicu: Este important să rămânem solidari și consolidați pentru o cauză nobilă

  Premierul Ion Chicu a prezidat o ședință de lucru, în cadrul căreia s-a discutat despre măsurile necesare de întreprins în vederea înlăturării consecințelor incendiului devastator care a distrus clădirea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”.

  Șeful IGSU, Mihail Harabagiu a informat premierul că incendiul a fost lichidat în totalitate. La momentul actual, se iau măsuri de înlăturare a pericolului existent, evacuarea bunurilor rămase, a documentelor contabile și colecției din bibliotecă.

  În următoarele zile va fi efectuată expertiza tehnică a pereților clădirii, iar în dependență de rezultate, se va decide asupra următoarelor scenarii: demolare sau restabilire a edificiului.  În cazul deciziei de demolare completă, aceasta va fi efectuată până la iarnă.

  Participanții la ședință au discutat despre asigurarea activității de mai departe a colectivului artistic al Filarmonicii. A fost identificat un sediu temporar pentru angajații instituției culturale, care dispune și de o sală pentru repetiții. În caz de necesitate, va fi analizată opțiunea desfășurării pregătirilor pentru concerte în una din sălile Palatului Republicii.

  Ministerul Educației Culturii și Cercetării va lansa în scurt timp un amplu proces de consultări cu societatea privind viitorul proiect al Filarmonicii Naționale. În urma consultărilor, se va anunța concursul pentru elaborarea proiectului tehnic al noului obiectiv cultural și vor fi demarcate lucrările de construcție.

  Premierul a menționat că Guvernul va aloca resursele necesare pentru înlăturarea consecințelor acestei tragedii. Oficialul a mai declarat că a primit mai multe mesaje de sprijin din partea cetățenilor și ambasadorilor acreditați în țara noastră, care și-au manifestat intenția de a contribui la edificarea patrimoniului cultural.

  „Un asemenea edificiu este greu de restabilit doar din bani publici, dar cetățenii Republicii Moldova trebuie să-și recapete Filarmonica. Vom aloca mijloace financiare pentru înlăturarea tuturor consecințelor acestei tragedii. Mă bucură solidaritatea, sprijinul și încurajarea din partea cetățenilor noștri, a partenerilor externi, iar în aceste clipe trebuie să rămânem consolidați pentru o cauză nobilă”, a precizat premierul Chicu.

  În acest sens, a fost deschis un cont bancar pentru transferul mijloacelor băneşti sub formă de donație pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”:

   1) În lei moldoveneşti

  Beneficiar: Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova – Trezoreria  de Stat

  IBAN: MD09TRPAAA144111A01344PY

  Codul fiscal al beneficiarului: 1006601000037

  Banca beneficiarului: Ministerul Finantelor Trezoreria  de Stat

  Codul băncii: TREZMD2X

  Destinaţia plăţii: Donații  pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale S.Lunchevici

  2) În dolari SUA (USD)

  Beneficiar: Ministerul Finanţelor – Trezoreria de Stat

  IBAN: MD44NBPAAP144121A01344PY

  Codul fiscal al beneficiarului: 1006601000037

  Banca beneficiarului: Banca Naţională a Moldovei

  SWIFT: NBMDMD2X

  Contul corespondent al BNM: Federal Rezerve Bank of New York, NY, SWIFT: FRNYUS33, account no. 021087125

  Destinaţia plăţii: Donații  pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale S.Lunchevici

  3) În EURO (EUR)

  Beneficiar: Ministerul Finantelor al Republicii Moldova – Trezoreria de Stat

  IBAN: MD51NBPBBP144121A01344PY

  Codul fiscal al beneficiarului: 1006601000037

  Banca beneficiarului: Banca Nationala a Moldovei

  SWIFT: NBMDMD2X

  Contul corespondent al BNM: De Nederlandsche Bank N. V., Amsterdam, SWIFT: FLORNL2A, IBAN NL90FLOR0600126226, account no.060.01.26.226

  Destinaţia plăţii: Donații  pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale S.Lunchevici

  gov.md

  SOCIAL

  Fracțiunea PSRM din Consiliul Municipal Chișinău donează bani pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale. Toți cei 22 de consilieri municipal PSRM vor dona câte 2 mii...

  SOCIAL

  La această etapă, autoritățile examinează două soluții pentru clădirea Filarmonicii Naționale, distrusă în urma unui incendiu. Președintele Igor Dodon a anunțat că, în următoarele...

  SOCIAL

  Prim-ministrul Ion Chicu a inspectat clădirea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău după producerea incendiului devastator.

  SOCIAL

  Autoritățile anunță despre construcția unui sediu nou al Filarmonicii Naționale, după ce sediul de aproape un secol a fost distrus de flăcări. Președintele Igor...

  Copyright © 2020