Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • LUMEA

  Incendiile se extind în Franţa, Spania, Croaţia şi Grecia. Zeci de mii de oameni au fost evacuați

  Peste 16.000 de oameni au fost evacuați din sud-vestul Franței, unde incendiile s-au extins. Incendii de proporții sunt și în Spania, Croația și Grecia, scrie BBC.

  Autoritățile din Gironda, Franța, o regiune turistică populară, au evacuat toate persoanele din campinguri, turiști și paznici.

  În sudul Spaniei, peste 3.200 de oameni au fugit din cauza incendiilor din regiunea Mijas. Incendiile din Portugalia sunt deocamdată ținute sub control. Peste 1.000 de decese au fost cauzate de căldură în Portugalia și Spania în ultimele zile.

  Incendiile din Spania nu sunt departe de Málaga, o zonă turistică populară. În alte părți ale Spaniei, au izbucnit incendii în provinciile Castilla y León, Galicia și Extremadura. Ellen McCurdy, care locuiește în zona Málaga, a declarat pentru Reuters: „Am luat doar câteva lucruri esențiale, pur și simplu am alergat, toată lumea de-a lungul străzii alerga, erau o mulțime de ambulanțe și mașini de pompieri”.

  Peste Marea Mediterană – de la Maroc, în vest, până în Creta, în est – au fost trimiși mii de pompieri şi multe avioane cu apă. De marţi, întreaga regiune a fost cuprinsă de un val de căldură puternică, uscând vegetaţia.

  Valurile de căldură au devenit mai frecvente, mai intense şi de mai lungă durată din cauza schimbărilor climatice induse de om. Planeta s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 °C de la începutul erei industriale şi temperaturile vor continua să crească dacă guvernele din întreaga lume nu vor reduce drastic emisiile de carbon.

  Serviciul meteorologic francez a anunțat temperaturi de până la 41°C în sudul ţării, duminică, şi noi recorduri de căldură pentru luni. În Portugalia, temperatura a atins recent 47°C.

  În Marea Britanie este în vigoare un cod roşu pentru căldură extremă, deoarece ţara se pregăteşte pentru temperaturi record luni şi marţi, în unele regiuni urmând să se atingă 41°C. În Marea Britanie au fost înregistrate anual 2000 de decese în plus din cauza temperaturilor crescute ca urmare a schimbărilor climatice, a avertizat Eunice Lo, specialist în climă de la Universitatea Bristol. Înregistrările publice arată că, din 1884, primii 10 ani cei mai fierbinți din Marea Britanie au fost toți din 2002, a spus ea. La nivel global, „valurile de căldură devin din ce în ce mai frecvente și durează mai mult”, a adăugat Eunice Lo. „Trebuie să încetăm să ardem combustibili fosili și să acționăm acum și rapid.”

  Marocul a dispus ca peste 1.300 de persoane să-şi părăsească casele şi a desfăşurat mai mulţi pompieri pentru a lupta contra incendiilor forestiere din nord. Zona cea mai afectată este provincia Larache

  În Creta, pompierii greci se luptă cu un incendiu major pe dealurile din jurul Rethymno, pe coasta de nord.

  Unele zone din sud-vestul Turciei și de pe coasta Adriatică a Croației se luptă de asemenea cu incendiile de vegetație. Flăcările s-au extins spre Zadar și Sibenik.

  Sâmbătă, Franța a pus alte 22 de departamente regionale – majoritatea de-a lungul coastei Atlanticului – sub avertizare meteo de cod portocaliu. Un locuitor din sud-vestul Franței a descris incendiile forestiere ca fiind „apocaliptice”. Acolo au ars 10.500 de hectare de teren, iar ministrul de Interne Gerald Darmanin a lăudat „curajul remarcabil” al pompierilor.

  „Totul a mers atât de repede – și focul a fost mare, mare, mare”, a declarat Manon Jacquart, în vârstă de 27 de ani, pentru BBC. Ea a fost evacuată din campingul în care lucrează miercuri dimineață devreme și a dormit la un adăpost de lângă Teste-de-Buch, unde alte sute de oameni s-au adăpostit de pericol.

  Între timp, alpiniștii din Alpi sunt îndemnați să-și amâne călătoriile către Mont Blanc din cauza riscului de căderi de stânci cauzate de „condițiile climatice excepționale”.

  digi24.ro

  LUMEA

  Cele mai mari bănci din lume au fost lovite la bursă vineri, în condițiile în care problemele la un creditor regional din SUA au...

  LUMEA

  Pentru prima dată în acest an, o cantitate importantă de praf din Sahara a fost detectată în Europa, iar aceste particule ar putea să...

  LUMEA

  Ninsorile, poleiul și ceața au provocat haos în aeroporturi și pe șosele în Marea Britanie. În Polonia, meteorologii spun că se așteaptă ca temperaturile...

  LUMEA

  Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au crescut luni dimineaţa, după scăderea înregistrată săptămâna trecută, pe măsură ce temperaturile urmează să scadă...

  Copyright © 2021