Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  În regim obișnuit

  ИНТРО: Începând cu ziua de astăzi, rudele și prietenii soldaților din cadrul Armatei Naționale a Moldovei vor avea posibilitatea de a-i vizita pe teritoriul unităților unde își îndeplinesc serviciul militar. Totodată, soldaților li se oferă, din nou, posibilitatea de a-și lua concedii. Cu alte cuvinte, Armata Națională revine la regimul obișnuit de activitate. Cum au primit acestă veste ostașii, a aflat colega noastră, Ilona Vedrașco.

  Ilona Vedrașco, reporter AccentTV

  «Expoziție de arme, a unităților de foc și au organizat o băcătărie de camp și au pregătit bucate ostășești. Astfel, militarii au sărbătorit ziua de astăzi, când Armata Națională a Moldovei și a deschis ușile pentru vizitatori. Începând cu ziua de azi, soldații vor putea să-și vadă rudele».

  Armata Națională a Moldovei a fost prima care a reacționat la criza epidemiologică și sanitară din țară. Toate persoanele care pășeau pragurile unităților militare erau supuse unui control riguros, iar pentru un om de rând era aproape imposibil să ajungă pe teritoriu. Mai mult, pentru a preveni răspândirea coronavirusului, cei 5.000 de soldați au fost plasați în carantină pentru o perioadă de câteva luni. De aproape un an, ostașii nu și-au văzut familia și prietenii, așa că vestea despre reluarea concediilor a fost primită cu mult entuziasm.

  «Au trecut 11 luni și jumătate de la înrolare. Am sentimente foarte neobișnuite. Îmi este foarte dor de părinți, bunei și frații mei».

  «Da, a fost dificil în carantină, deoarece imediat ce am intrat în armată, a fost instaurată carantina. Dar mai târziu m-am obișnuit, am învățat totul și a devenit mai ușor. Am avut temeri că nu vom fi lăsați să plecăm până la demobilizare, ne-a fost frică că nu ne vor permite să ne vizităm părinții».

  «Da, îmi este foarte dor de părinții mei, în special de mama și bunei. Sunt foarte fericit că în curând îi voi vedea pe cei dragi».

  Ministrul Apărării în exercițiu, Victor Gaiciuc a subliniat că în pofida faptului că o bună parte a restricțiilor a fost ridicată, purtarea măștii de protecție pe teritoriul unității este obligatorie. Paralel, în rândul ostașilor este desfășurată campania de imunizare voluntară.

  Victor Gaiciuc ministrul al Apărării în exercițiu

  «Purtarea măștii, dezinfectarea mâinilor și a spațiilor vor continua să fie o necesitate pentru a evita orice risc de răspândire a virusului. Una dintre activitățile importante este imunizarea voluntară în rândurile Armatei Naționale. În acest moment, peste 2 mii 600 de persoane au fost vaccinate».

  Evenimentul a culminat cu o demonstrație de forță din partea militarilor.

  De la debutul pandemiei în cadrul Armatei Naționale au fost înregistrate 769 de cazuri de infecatre cu SARS-COV-2. În ultima lună cazuri noi de îmbolnăviri nu au fost raportate.

  a-tv.md

  Telegram channel

  Facebook

  Copyright © 2021