Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  În prag de criză energetică?

  Actuala guvernare a pus în joc securitatea energetică, de dragul partenerilor externi. Cel puțin asta dă de înțeles expertul economic Gheorghe Costandachi. În cadrul unui interviu oferit în exclusivitate postului nostru de televiziune, specialistul a calificat refuzul guvernanților de a merge la Moscova drept o dovadă de neprofesionalsim care ne va costa scump. Costandachi, prognozează o nouă criză energetică în țară și spune că ne așteaptă o explozie a prețurilor și a tarifelor.

  Gheorghe Constandachi, expert economic

  «Aceasta dă dovadă despre lipsa de profesionalism, lipsa înțelegerii subtile a nevoilor cetățenilor din RM. Aș face o concluzie că este un ordin dictat, e dicatată și această situație- un ordin de a nu pleca, de a nu trimite, de an u conecta guvernul RM, președinția, oficialii din RM pentru a face o delegație, pentru a se deplasa la Moscova și a negocia. Conducerea RM de astăzi, nu slujește, nu servește cetățenilor lor, dar slujesc…cui vreți, numai nu cetățenilor».

  Potrivit expertului, refuzul Maiei Sandu și al Nataliei Gavrilița de a purta, personal, negocieri cu șefia Gazpromului va lovi în oamenii de rând, buzunarul cărora nu va face față unei noi avalanșe de scumpiri. Constandachi prognozează o criză energetică și economică în țară. Mai mult, acesta este ferm convins, că Moldova nu poate întoarce spatele Federației Ruse, în condițiile în care 99 % din gazul care ajunge în țară este gaz rusesc.

  Gheorghe Constandachi, expert economic

  «Suntem puși sub amenințarea unei crize, a unei crize energetice de proporții în RM. Tariful care acum funcționează s-ar putea fi de trei, patru sau chiar cinci ori mai mare, Iar, acest lucru se va întâmpla brusc. Vor izbucni prețurile nu doar pentru consumatorii casnici, vor exploda prețurile și la celelalte produse industriale. Ce să mai vorbim despre agentul termic, despre apa fierbinte, despre asigurarea, aprovizionarea cu apă. RM riscă foarte mult, foarte mult să rămână fără agentul termic, la iarnă. Atunci când vor fi -10, -20 de grade, afară».

  Amintim că, săptămâna trecută conducerea „Moldova-Gaz” a anunțat că după data de 1 octombrie va expedia o solicitare către ANRE, cerând o majorare a a tarifului la gaz cu 35%. Astfel, dacă în prezent, consumatorii casnici achită aproape 4 lei şi 30 de bani pentru un metru cub, odată ajustat tariful, costul pentru un metru cub va fi de 6 lei.
  Am încercat să luăm legătura cu serviciul de presă al instituției prezidențiale, și cel al guvernului pentru a le oferi dreptul la replică, nimeni însă n-a răspuns apelurilor noastre.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021