Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • LUMEA

  În Moscova s-a înregistrat un record de temperatură caniculară

  Moscova a înregistrat 34,7% grade Celsius, fiind egalat un record vechi de 120 de ani, a anunțat serviciul rus de meteorologie. Potrivit meteorologilor, fenomenul reprezintă unul dintre efectele generate de schimbările climatice.

  Astfel, Rusia a egalat un record pentru luna iunie, care fusese stabilit în 1901. Joi şi vineri, mercurul din termometre ar putea să urce în anumite locuri din Moscova până la valori de peste 35 de grade Celsius.

  „Creșterea temperaturilor pe care noi am înregistrat-o la Moscova în aceste zile reprezintă un fenomen fără precedent în ultimii 120 de ani. Se explică prin schimbările climatice la nivel mondial şi determină recorduri de căldură în capitală”, a declarat Marina Makarova, meteorolog la Rosgidromet.

  Rusia realizează măsurători de temperatură din anul 1881.

  În anul 2010, în capitala rusă a fost înregistrat recordul absolut de peste 38 de grade Celsius. Atunci, o marte parte din vestul țării s-a confruntat cu caniculă şi incendii uriașe.

  Și în capitala nordică a Rusiei, Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime din Federația Rusă şi care se află la 600 de kilometri mai la nord, se confruntă la rândul său cu un val de caniculă în această lună, raportând temperaturi care nu au mai fost înregistrate din 1998, cu vârfuri care depășesc pragul de 34 de grade Celsius.

  Experții consideră că Rusia – în special Siberia şi Arctica – se numără printre cele mai expuse zone din lume în faţa schimbărilor climatice.

  Rusia a înregistrat în ultimii ani mai multe recorduri de căldură, precum şi incendii uriaşe şi neobişnuite.

  Dincolo de cercul arctic a fost înregistrată în anul 2020 o temperatură de 38 de grade Celsius la Verhoiansk, cea mai mare valoare înregistrată vreodată de la începutul măsurătorilor meteorologice rusești în acea regiune.

  moldpres.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  LUMEA

  Deputații Dumei de Stat Elena Iampolskaia și Aleksandr Jukov și senatorul Aleksei Pușkov au elaborat un proiect de lege care interzice egalarea în mod...

  POLITICA

  Liderul PSRM Igor Dodon a plecat într-o vizită la Moscova. Socialistul a anunțat că în capitala Rusiei va avea mai multe întrevederi importante, în...

  ECONOMIE

  Președintele Maia Sandu refuză să poarte negocieri cu autoritățile de la Moscova pentru a asigura și în continuare exportul produselor agricole moldovenești pe piața...

  ALEGEREA EDITORILOR

  Reluarea exportului în Federația Rusă, fără achitarea taxelor, este un subiect important pe care Igor Dodon îl va discuta, în scurt timp, la Moscova....

  Copyright © 2021