Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • LUMEA

  În Moscova s-a înregistrat un record de temperatură caniculară

  Moscova a înregistrat 34,7% grade Celsius, fiind egalat un record vechi de 120 de ani, a anunțat serviciul rus de meteorologie. Potrivit meteorologilor, fenomenul reprezintă unul dintre efectele generate de schimbările climatice.

  Astfel, Rusia a egalat un record pentru luna iunie, care fusese stabilit în 1901. Joi şi vineri, mercurul din termometre ar putea să urce în anumite locuri din Moscova până la valori de peste 35 de grade Celsius.

  „Creșterea temperaturilor pe care noi am înregistrat-o la Moscova în aceste zile reprezintă un fenomen fără precedent în ultimii 120 de ani. Se explică prin schimbările climatice la nivel mondial şi determină recorduri de căldură în capitală”, a declarat Marina Makarova, meteorolog la Rosgidromet.

  Rusia realizează măsurători de temperatură din anul 1881.

  În anul 2010, în capitala rusă a fost înregistrat recordul absolut de peste 38 de grade Celsius. Atunci, o marte parte din vestul țării s-a confruntat cu caniculă şi incendii uriașe.

  Și în capitala nordică a Rusiei, Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime din Federația Rusă şi care se află la 600 de kilometri mai la nord, se confruntă la rândul său cu un val de caniculă în această lună, raportând temperaturi care nu au mai fost înregistrate din 1998, cu vârfuri care depășesc pragul de 34 de grade Celsius.

  Experții consideră că Rusia – în special Siberia şi Arctica – se numără printre cele mai expuse zone din lume în faţa schimbărilor climatice.

  Rusia a înregistrat în ultimii ani mai multe recorduri de căldură, precum şi incendii uriaşe şi neobişnuite.

  Dincolo de cercul arctic a fost înregistrată în anul 2020 o temperatură de 38 de grade Celsius la Verhoiansk, cea mai mare valoare înregistrată vreodată de la începutul măsurătorilor meteorologice rusești în acea regiune.

  moldpres.md

  LUMEA

  Capitala Rusiei, Moscova, se confruntă marţi cu cele mai abundente ninsori, la început de iarnă, din ultimii 72 de ani, potrivit Serviciului naţional de...

  POLITICA

  Președintele Uniunii de afaceri moldo-rusă, Igor Dodon, efectuează o vizită de lucru la Moscova, unde are planificate câteva întrevederi importante.

  POLITICA

  Reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova a dezvăluit ce subiecte intenționează să discute miniștrii de externe ai Rusiei și Republicii...

  POLITICA

  O delegație a deputaților PSRM, condusă de Igor Dodon, a avut, luni, la Moscova, o întrevedere cu reprezentanții Partidului ”Edinaya Rossiya”.

  Copyright © 2021