Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Noutăţi

  În Moldova crește deficitul de cadre didactice

  Lipsa cadrelor didactice, una din cele mai mari probleme cu care se confruntă sistemul de învăţământ din Republica Moldova. Managerii instituţiilor de învăţământ din ţară sunt în căutarea a peste 2.160 de specialişti, transmite Moldova 1.

  Cei mai mare număr de posturi didactice vacante sunt în municipiul Chişinău. În cele aproximativ 155 de şcoli şi licee din capitală este nevoie de peste 500 de profesori.

  Chişinăul este urmat de raionul Nisporeni, unde mai este nevoie de 147 de profesori şi Găgăuzia unde se atestă un deficit de 146 de cadre didactice.

  În şcolile din raionul Ungheni sunt vacante 129 de locuri, iar în Hînceşti – cu 10 mai puţin. În instituţiile de învăţământ din Călăraşi şi Ştefan Vodă se caută câte 86 de învăţători pentru fiecare raion.

  În instituţiilor şcolare din Ialoveni şi Căuşeni sunt necesari 75 şi respectiv 71 de cadre didactice. Pentru a începe un nou an academic în componenţă deplină, şcolile din Cahul şi Căuşeni au nevoie de 64 şi, respectiv, 61 de profesori.

  În raionul Cimişlia se caută 50 de dascăli, iar în Făleşti 49. În satele din raionului Leova şi Sîngerei e nevoie de 46 de specialişti, iar la Străşeni şi Drochia câte 40. În raionul Basarabeasca şi municipiul Bălţi, este nevoie de încă 34 de specialişti în domeniul pedagogic.

  Cei mai puţini profesori sunt căutaţi în Rîşcani şi Edineţ – câte şapte şi respectiv şase specialişti. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, dacă în anul de studii 2016/2017 în instituţiile de învăţământ activau peste 50,7 mii de persoane, în anul 2020/2021, cifra este în descreştere cu peste 3.000 de profesori.

  În prezent, în instituţiile de învăţământ din Republica Moldova activează puţin peste 47 de mii de dascăli.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  TOP 24 de ore

  Facebook

  ALEGEREA EDITORILOR

  KomaksAvia Airport Invest a depus vineri, 11 noiembrie, cererea de apel la Curtea de Apel Suedeză, cu referire la hotărârea arbitrală din 3 august...

  ALEGEREA EDITORILOR

  În ultima săptămână, numărul cazurilor de infectare cu gripă și infecții acute ale căilor superioare a crescut cu 17%, fiind înregistrate și primele două...

  SOCIAL

  În fiecare zi, Republica Moldova este părăsită de circa 30 de oameni. Peste două decenii, populația noastră va fi de două ori mai mică...

  Noutăţi

  Republica Moldova este ghidată din exterior, iar Suveranitatea Moldovei există doar în Constituție. Despre aceasta a vorbit Grigore Novac, deputat socialist, membru al comitetului Executiv...

  Copyright © 2021