Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  In Memoriam

  În urmă cu 201 de ani, pe 21 septembrie, marele poet rus Alexandr Pușkin a ajuns în Basarabia. Cu acest prilej, în Casa-muzeu care îi poartă numele au fost organizate un șir de evenimente festive. Unul din ele, este și deschiderea unei expoziții în clădirea recent renovată. Mai multe detalii urmăriți în reportajul colegii noastre, Ilona Vedrașco.

  Ilona Vedrașco, reporter AccentTv

  «Exact 201 de ani în urmă, pe 21 septembrie, Alexandr Pușkin a pășit pentru prima dată pragul casei sale din Basarabia. Și, în ciuda trecerii anilor și lucrărilor de renovare, spiritul poetului se simte și acum…atât la masa de birou, cea de bucătărie și-n dormitor, acolo unde poetul obișnuia să se odihnească».

  Casa-Muzeu Alexandr Pușkin, este un monument arhitectural de o însemnătate unică, care ani la rând a zăcut într-o stare deplorabilă. Pentru ultima dată, muncitorii au trecut pragul muzeului în îndepărtatul 1987. An în care a fost creat un complex muzeal format din casa lui Pușkin, un scuar și monumentul marelui poet. Cu toate acestea, anii treceau, iar edificiul de parcă a fost dat uitării. Cu toate acestea, în 2021, în curtea muzeului a demarat un adevărat șantier, iar datorită contructorilor casa a prins, din nou, viață. Timp de un an, angajații muzeului au reușit să facă și o revizie a bunurilor.

  Vadim Drelinschi, directorul Casa-muzeu „Aleksandr Pușkin”

  «Am încercat să utilizăm cele mai calitative materiale de construcție, care vor reuși să arate demn și peste mai mulți ani».

  Restaurarea muzeului a fost posibilă datorită implicării fostului președinte al țării, Igor Dodon, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, precum și sponsorilor din Federația Rusă.

  Аndrei Muraviov, șef, „Rossotrudnichestvo”, filiala Chișinău

  «Cred că acesta este un motiv excelent de a coopera și un exemplu excelent de cooperare ruso-moldovenească. În afară de noi, la reconstrucția acestui edificiu au contribuit sponsori și persoane fizice din Federația Rusă. Acest lucru este foarte grozav, am putea califica cele întâmplate ca un rezultat al parteneriatului public-privat. Parteneriatul nu s-a încheiat, el se va dezvolta și-n continuare».

  Alexandr Odințov, consilier PSRM în CMC

  «Suma care a fost alocată și a ajuns pe contul muzeului nu sunt bani muncipali. 130 de mii de euro sunt bani oferiți de cetățeni ruși, iubitori de artă și cultură».

  Cea de-a doua etapă a lucrărilor de reabilitare are loc în casa negustorului Naumov.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021