Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ALEGEREA EDITORILOR

  În mai moldovenii s-au împrumutat de la bănci mai activ ca anul trecut în aceeași lună

  În luna mai a anului curent, creditele noi acordate au constituit 4 120,2 milioane de lei, cifra fiind în creștere cu 24,5% față de luna mai 2021. În rândul persoanelor fizice, cea mai mare pondere (69,5%) au deținut-o creditele de consum. Acestea au fost acordate cu o rată medie de 11,69%.

  Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, din perspectiva termenelor de acordare, cele mai solicitate au fost creditele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 52,1% în totalul creditelor acordate. Volumul acestor credite acordate persoanelor juridice a constituit 37,2% din totalul creditelor.

  60,7% au constituit creditele accesate în monedă națională. Este vorba despre o sumă totală de 2 501,3 milioane de lei. 35,8% au fost creditele în valută, al căror volum recalculat în lei moldovenești a constitui 1 473,9 milioane de lei. Alte 3,5% revin creditelor atașate la cursul valutei, care au constituit 145,1 milioane de lei.

  Rata medie nominală la creditele noi acordate în moneda națională a constituit 10,55%, la cele în valută – 3,96%, iar la cele atașate la cursul valutei – 3,84%. Comparativ cu perioada similară a anului precedent, rata medie nominală ponderată la creditele acordate în moneda națională a crescut cu 3,74 puncte procentuale, la cele în valută s-a micșorat cu 0,08 puncte procentuale, iar la cele atașate la cursul valutei s-a micșorat cu 0,55 puncte procentuale.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  ipn.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  SOCIAL

  „În legătură cu embargoul temporar anunțat de către companiile aeriene-partenere privind expedierea poștei către Australia, Î.S. “Poșta Moldovei” Vă informează că se află în...

  ECONOMIE

  Potrivit expertului economic, Veaceslav Ioniță, oricare ar fi evoluțiile negocierilor dintre Chișinău și Moscova, consumatorii Republicii Moldova nu vor putea fi scutiți de o...

  SOCIAL

  Moldovenii care au mers să-și exercite dreptul la vot în orașul Londra, Marea Britanie, sunt nevoiți să stea ore în șir în rând.

  Copyright © 2021