Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  În lupta cu virusul HIV

  Cum poate Rolul statului în lupta împotriva SIDA. Este unul din subiectele abordate astăzi în cadrul unei mese rotunde care Parlamentului RM. Evenimentul a fost organizat în ajunul Zilei Mondiale de combatere a SIDA. Mai multe detalii, aflați din reportaj.

  Primul caz de HIV în țara noastră a fost înregistrat în anul 1987. De atunci, numărul celor infectați a tot crescut de la un an la altul.

  Ruslan Poverga, președintele Organizației Obștești ”Inițiativa Pozitivă”

  ”De la începutul epidemiei, au fost înregistrate 14.274 de cazuri de HIV. Dintre acestea, doar zece mii de oameni din țara noastră își cunosc statutul de HIV infectați. Dintre ei, opt mii sunt sub supravegherea medicului, 6900 primesc tratament, iar o mie s-au pierdut pe undeva. Avem 7300 de persoane infectate care trăiesc fără să știe că sunt HIV pozitivi.”

  Potrivit datelor oficiale, în prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate 6.517 persoane infectate cu HIV.

  Vladimir Odnostalco, președintele Comisiei Parlamentare Sănătate

  “Trebuie să înțelegem că o creștere de aproape 1.000 de persoane infectate într-un an este foarte mare. Adică înțelegem că există o creștere multiplă. Una dintre cele mai mari probleme, în opinia mea, este dezinformarea. Este foarte important ca aceste informații să fie furnizate într-o formă accesibilă. Pot fi antrenamente interesante, pot fi metode interactive sau IT metode.”

  Și așa cum coronavirusul este unul dintre cei mai ”discutați” viruși, la masa rotundă au fost abordate și metodele prin care pot fi protejați cei infectați cu imunodeficiență de un risc suplimentar cum este îmbolnăvirea cu virusul HIV.

  : Dinari Cojocaru, vicepreședintele Fracțiunii Partidului Socialiștilor din cadrul CMC

  “Când vine vorba de coronavirus, pacienții cu HIV / SIDA, sunt mai vulnerabili. Cred că în această perioadă, pentru această categorie de pacienți, trebuie pregătite informații suplimentare și supuși unui control periodic.”

  Cea mai rapidă modalitate de a afla dacă un om are HIV este testul de salivă. Testele rapide de salivă sunt disponibile în cadrul organizațiilor neguvernamentale care activează în domeniul HIV / SIDA, precum și în centrele sociale regionale ale țării: la Chișinău, Comrat, Bălți și Tiraspol. Pentru informații suplimentare, puteți contacta organizația ”Inițiativa Pozitivă” apelând numărul de telefon afișat pe ecran (022 00 99 74).

  a-tv.md

  Copyright © 2020