Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  În lupta cu canicula

  Canicula a pus stăpânire pe întraga țară, iar meteorologii anunță că vremea toridă se va menține până luni. Până atunci, însă chișinăuenii fac față caniculei cum pot: mănâncă înghețată, beau multe lichide, se scaldă în lacuri și se plimbă în apropierea havuzurilor. Serviciul Hidrometeo anunță că, de marți vremea se mai răcorește.

  În Capitală, în aceste zile de foc, oamenii pot să bea un pahar cu apă și să stea la umbră în corturile instalate de municipalitate în toate sectoarele Capitalei.

  “Foarte bine, excelent, temperaturile sunt mari și e greu de suportat. E foarte bine că și în troleibuze sunt climatizoare. Mă bucur că avem un asemenea primar.”

  “O dată la fiecare 2-3 ore se consumă 19-20 litri de apă. Oamenii se apropie în timp de 5-10 minute, câteodată se formează și cozi.”

  00.28

  Pentru a înfrunta căldura de afară, unii chișinăueni au venit să se scalde în iazul din parcul „La Izvor”. Deși astăzi e joi, zi lucrătoare, plaja a fost plină cu oameni.

  „De obicei cu sticluța cu apă lângă noi și la umbra nucului bătrân…”

  Unii părinți au găsit activitate și pentru copii lor. Această femeie, bunăoară, a săpat un “mini-bazin” pentru micuțul său.

  „- Dumneavoastră i-ați făcut groapa asta cu apă? –Da, da am mai văzut și la alți copii, ca să nu fie periculos.”

  Pentru a se răcori oamenii se adună mai mult în jurul bazinelor și se stropesc cu apă.

  „Acum am alte treburi, dar cât de cât așa, savurez, meditez, să fie ceva plăcut, cât mai multe emoții pozitive trebuie să avem.”

  Pe timp de vară, oamenii spun că consumă mai multe fructe și legume, și beau multe lichide.

  “Iată compot mi –am luat cu mine astăzi din căpșuni făcut de mine.”

  Meteorologii explică că vremea toridă este influențată de un hridrociclon prezent deasupra Europei de Est. Astfel, mercurul în termometre va urca, ziua, până la 35 de grade Celsius. În perioada 14-19 iulie, meterologii au emis și o avertizare de furtuni din cauza vremii toride. Canicula va bate în retragere începând de marți, atunci când țara noastră va fi tranzitată de o masă de aer răcoroasă dinspre Oceanul Atlantic.

  Alexandr Putină, inginer superior, sinoptician

  “Temperaturile vor scădea. Ziua sunt posibile ploi de scurtă durată însoțite de descărcări electrice. Temperaturile vor scădea de la 33-35 grade până la 28-30 de grade.”

  Potrivit meteorologilor, cele mai înalte temperaturi pentru această perioada au fost înregistrate în anul 2008. Atunci Stația Meteorologică de la Camenca, a înregistrat, ziua, 42 de grade Celsius.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021