Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  În lupta cu ambrozia

  Căldurile mari din ultima perioadă, ploile frecvente și canicula favorizează dezvoltarea sporită a ambroziei. Buruiana poate apărea pe terenuri neîngrijite, pe marginea drumurilor, pădurilor sau în grădini și parcuri. Despre asta anunță specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor care vin cu un îndemn către toți producătorii agricoli, consiliile locale, persoanele fizice şi juridice, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, să efectueze cercetarea sistematică a terenurilor, pentru identificarea buruienii și distrugerea acesteia.

  Specialiștii spun că până la începutul toamnei polenul acestei plante, purtat de vânt poate provoca polinoze (rinită alergică, conjunctivită alergică, fiind unul dintre factorii agravanți ai astmului). Totodată, prezența buruienii în culturile agricole cauzează pierderi semnificative de recoltă. Prin urmare, odată cu observarea speciei Ambrosia artemisiifolia pentru eradicarea nemijlocită a plantei se vor întreprinde mai multe acțiuni.
  · smulgerea plantei sau tăierea repetată (de 3-4 ori), care se va face obligatoriu înainte de perioada de înflorire, pentru a nu provoca dispersia polenului;
  · eradicarea prin lucrări agricole, ca de exemplu săpat – prașit manuală, tăiat – cosit manual sau mecanic, lucrarea cu grapa cu discuri, lucrarea cu combinatorul; tăierile frecvente sunt foarte eficiente;
  · erbicidarea, în primul stadiu de dezvoltare a plantei (până la înflorire), cu utilizarea produselor omologate conform Registrului de Stat al produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanților, permise pentru utilizare în Republica Moldova.

  Pentru neîndeplinirea acestor acțiuni, persoanele fizice riscă amendă de până la 600 de lei, iar persoanele cu funcție de răspundere pot încasa o amendă de până la 2 400 lei. Și persoanele juridice vor fi pedepsite, mai exact cu 4 500 lei.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021