Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  În loc de UE în RM?

  Să oferi gazdă migranților de la hotarul dintre Belarus și Polonia, în Moldova și Ucraina, este o propunere pripită și fără temei. Iar în cazul în care autoritățile de la Chișinău îi vor da curs, acest lucru va fi o „prostie absolută”. Astfel, politologul Ian Lisnevschi a comentat pentru postul nostru de televiziune, propunerea fostului ministru lituanian de Externe, ex-ambasador al Lituaniei în Ucraina și Belarus, Petras Vaitiekunas, cu privire la posibilitatea de a găzdui refugiații.

  Politologul Ian Lisnevschi i-a recomandat fostului diplomat să nu facă astfel de afirmații, potrivit lui, neplăcute. Lisnevschi spune că propunerea nu este una calculată și este lipsită de logică

  Ian Lisnevschi, politolog

  «Trebuie să înțelegem un singur lucru, chiar dacă la moment este fost ministru, persoana în cauză trebuie să se gândeacă la cele spuse. Părerea mea este că această declarație este neplăcută. Eu cred că el habar nu are cum stau lucrurile, de fapt. Să nu spun că-i proastă, dar e o decizie negândită. Acest lucru este imposibil. În Moldova deficitul bugetar se ridică la 15 miliarde. De unde să avem noi bani pentru a-i întreține? Plus că e mai ieftin să treci de iarnă în Germania și nu Moldova».

  Lisnevschi mai spune că refugiații au zis clar că-și doresc să ajungă în țările înalt dezvoltate, deoarece UE a promis că-i va sprijini. Politologul și-a exprimat încrederea că „adăpostirea” refugiaților în Moldova și Ucraina, este doar o soluție temporară a problemei, întrucât cele două țări vor deveni pur și simplu un punct de tranzit. Ulterior, migranții vor trece ilicit frontiera moldo-română, având ca punct de destinație statele europene. Mai mult, Lisnevschi spune, că dacă autoritățile de la Chișinău vor merge pe scenariul diplomatului lituanian, atunci asta va fi o prostie absolută.

  Ian Lisnevschi, politolog

  «Atât financiar, cât și fizic – acest lucru este imposibil. Dacă autoritățile o vor face va fi o prostie. Reiterez, avem un deficit financiar de 15 miliarde de lei. ».

  La rândul său, jurnalistul Valeriu Demidețchi spune că în situația creată, țării noastre i-ar putea reveni rolul unui sac de box, atunci când jucătorii mai mari, cu mâinile statului ar vrea să scoată castanele din foc.

  Valeriu Demidețchi, jurnalist

  «Acest lucru a fost afirmat de un fost ministru al Afacerilor Externe într-un interviu, nimeni nu l-a tras de limbă. Și asta în condițiile în care colegii lui care, în prezent, sunt în funcție – tac chitic. Nu este un secret pentru nimeni că deseori statelor mici le revine rolul de a scoate castanele din foc, în locul jucătorilor mai mari. Iar, aceasta ia amploare în ultimii ani. Rolul de „sac de box” este unul ingrat, și presupune mai multe pierderi și riscuri».

  Subliniem că, la scurt timp de la declarațiile făcute de lituanian, reprezentanții ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, au afirmat că subiectul nici nu a fost pus în discuție.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021