Connect with us

Salut, ce cauți?

  • Русский
  • SOCIAL

    În decurs de opt ani, numărul tinerilor din Republica Moldova s-a redus de 1,7 ori

    Timp de opt ani, numărul tinerilor din Republica Moldova s-a redus de 1,7 ori. De vină ar fi natalitatea scăzută din anii precedenți, dar și migrația accentuată. Unii tineri pleacă definitiv, în căutarea unui trai mai bun, iar alții merg să-și facă studiile peste hotare. Asta arată o analiză publicată de expertul economic Veaceslav Ioniță. Pe de altă parte, datele statistice publicate de Ioniță arată că tot mai mulți tineri care rămân în Republica Moldova aleg să studieze la instituțiile de învățământ din țară.

    Dacă în 2015 în Republica Moldova erau 254 de mii de tineri de vârsta 18-23 ani, atunci în prezent numărul lor s-a redus de 1,7 ori și constituie doar 146 de mii de persoane, arată datele Biroului Național de Statistică, prezentate de Veaceslav Ioniță.

     „Tinerii din Republica Moldova scad ca număr din simplul motiv că natalitatea scade. Apropo, în următoarele zile vom avea o ușoară creștere pentru că vine valul celor noi născuți, de aceea vom avea o creștere”, a declarat Veaceslav Ioniță.

    O altă cauză a reducerii numărului tinerilor este migrația. Veaceslav Ioniță spune că mulți tineri nu se mai află în Republica Moldova deoarece părinții lor, aflați peste hotare, îi iau să studieze în țara în care sunt stabiliți.

    „Mulți părinți și-au luat copiIi încă înainte ca el să devină elev la liceu, colegiu, școală profesională… I-au luat de pe băncile școlii. Pe acești tineri noi demult i-am pierdut. Mai mult, 70% dintre părinți , conform unor sondaje realizate de IDIS Viitorul, nu văd viitorul copiilor în țară.”

    Pe de altă parte, mulți dintre tinerii de 18-23 de ani, care aleg să rămână în Republica Moldova, își continuă studiile în instituțiile de învățământ din țară. Veaceslav Ioniță susține că numărul de elevi și studenți din licee, școli profesionale, colegii și universități a crescut considerabil în ultimii ani. Acest fenomen pozitiv a fost influențat de doi factori: pandemia din 2020, care a oprit mai mulți tineri acasă, dar și interesul sporit pentru educație.

    „Avem un fenomen nou care nu a mai fost în Republica Moldova. Cel puțin eu nu l-am monitorizat niciodată. A crescut puternic înclinația tinerilor spre studii, în special la colegii dar și la universități a crescut. La universități mai degrabă aș explica prin pandemia din 2020”, a mai adăugat expertul.

    Dacă în 2015 doar 35% dintre tinerii de vârsta 18-23 ani învățau în una din instituțiile de învățământ din țară, atunci în prezent ponderea lor a crescut până la 45%. Aceasta înseamnă o creștere a înclinației tinerilor spre educație cu aproape 30%, se arată în analiza publicată de Veaceslav Ioniță.

    jurnal.md

    Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

    TOP 24 de ore

    Facebook

    SOCIAL

    Numărul tinerilor s-a redus vertiginos din cauza demografiei în scădere și a migrației. Astfel, anul trecut, în Republica Moldova pentru prima dată numărul tinerilor...

    SOCIAL

    Doi tineri în vârstă de 17 și 19 ani, originari din raioanele Ialoveni și Fălești, au fost reținuți după ce ar fi amenințat cu...

    SOCIAL

    Republica Moldova va adera la Convenția globală privind recunoașterea calificărilor din învățământul superior, adoptată la Paris. Până în prezent, aceasta a fost ratificată de...

    SOCIAL

    Doi tineri de 23 de ani, locuitori ai capitalei, sunt cercetați penal de ofițerii de investigație ai Inspectoratului de poliție Buiucani, fiind suspectați de...

    Copyright © 2021