Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  În căutarea donatorilor

  În condițiile în care numărul de îmbolnăviri de COVID-19 este în continuă creștere, autoritățile mizează pe mai mulți donatori de plasmă convalescentă.Dacă, până acum, zilnic, la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui veneau, în medie, câte 10-15 donatori de plasmă, acum este nevoie de un număr chiar și de patru ori mai mare. Și asta pentru că, de două săptămâni consecutiv, în țara noastră se înregistrează zilnic un număr de peste o mie de cazuri de COVID-19.

  Directorul Centrului Național de Transfuzie a Sîngelui, Svetlana Cebotari, ne-a explicat că, începând cu luna noiembrie, practic este imposibil ca instituția să asigure un stoc suficient de doze de plasmă convalescentă.
  Svetlana Cebotari, director Centrul Național de Transfuzie a Sângelui

  «Astăzi, în medie, în zi, instituțiile medico-sanitare solicită câte 100 de doze de plasmă convalescentă, acestea fiind de diverse grupe sanguine. Pentru a prepara aceste 100 doze de plasmă convalescentă avem nevoie de 30, 35, 40 de donatori».

  Svetlana Cebotari explică că donator de plasmă convalescentă poate fi orice bărbat care fost infectat cu noul coronavirus și este considerat tratat de două săptămâiniDonatorul trebuie să aibă între 18 și 56 de ani și să nu sufere de alte boli cronice. Svetlana Cebotari explică însă că,de cele mai multe ori, persoanele care s-au tratat de COVID-19 se abțin să doneze sânge și plasmă din cauza sechelelor emoționale pe care le au ăn urma bolii.

  Svetlana Cebotari, director Centrul Național de Transfuzie a Sângelui

  «Toate aceste persoane sunt sunt îndemnate să vină la Centrul de Transfuzie a Sângelui să doneze plasmă convalescentă. Fiecare doză de plasmă convalescentă este așteptată de un pacient cu formă gravă și foarte extrem de gravă, și anume aceste persoane care s-au tratat pot deveni cu siguranță salvatori pentru mulți alți pacienți».

  Astăzi, la Centrul de Transfuzie a Sângelui, am găsit mai mulți curajoși care au venit să doneze plasmă convalescentă.

  Alexandru Cojocaru, donator

  «Am o euforie de mândrie când pot să ajut pe cineva și o datorie civică. Ceea ce fac, fac de mulți ani, practic din 2001 sunt donator. Asta și îmi dă un aport, după această procedură din contra încă muncești pentru data viitoare să te simți mai bine».

  Artur Carp, donator

  «Sunt împlinit, știu că am făcut o faptă bună. Ofer cuiva șanșa să se vindece. Vin acum sărbătorile de Anul Nou, Crăciunul, cred că toți vor să fie în sânul familiei de sărbători».

  Anastasia Davicenco, donator

  «Donez sânge pentru a șasea oară. Eu cred că asta e foarte important pentru că nu trebuie să rămânem indiferenți. Este un act de solidaritate și un gest frumos».

  Plasma convalescentă este folosită pentru tratarea pacienților de COVID-12 în stare gravă și extrem de gravă.

  a-tv.md

  Copyright © 2020