Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  În apărarea limbii ruse

  “Opriți genocidul lingvistic”, „Spunem nu discriminării”,” Întorceți-ne limba rusă”, cu aceste mesaje au ieșit, astăzi, la protest de mai mulți locuitori de la nordul țării. La Ocnița și Briceni, oamenii și-au dat întâlnire în fața sediilor primăriilor din localitate pentru a-și manifesta nemulțumirea față de decizia Înaltei Curți, care a declarat neconstituțională legea cu privire la fuincționalitatea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova.

  Bulgarii, ucrainenii, rușii și moldovenii care locuiesc în orașele Ocnița și Briceni, au făcut front comun și au ieșit, astăzi, la protest. Oamenii spun că decizia, de săptămâna trecută, a Înaltei Curți, a fost influențată politic și are drept scop discriminarea vorbitorilor de limbă rusă.

  «Suntem foarte mulți aici. Majoritatea întâmpinăm dificultăți atunci când urmează să ridicăm un act sau să-l traducem. Nu știm cum să o facem. Păi, și ce facem acum? Să fim împușcați oare din această cauză? Să fim nimiciți?

  «Pentru cetățenii de etnie romă din țara noastră, limba rusă a fost limba de comunicare cu cetățenii celorlalte etnii care, la fel, locuiesc pe teritoriul Moldovei. Acest lucru a fost și va fi indiferent de decizia Curții Constituționale.»

  «Prin această decizie, o generație întreagă de oameni culți este catalogată, peste noapte, drept analfabeți. Adică, oameni incapabili de a citi un document, de a ocupa funcții înalte.»

  La protest a participat și deputatul Irina Lozovanu, care, în 2019, a câștigat alegerile parlamentare pe circumscripția uninominală Ocnița.

  Irina Lozovan Deputat PSRM

  «În raionul Ocnița, se vorbește preponderent în limba rusă și ucraineană. Mulți dintre locuitori nu cunosc limba română și consideră că limba moldovenească este cea de stat. Lucru adevărat, de altfel. Autoritățile trebuie să înțeleagă, similar ca și Curtea Constituțională, că aceste structuri trebuie să lucreze pentru poporul nostru, iar poporul nostru este multinațional. „

  În data de 21 ianuarie, Înalta Curte a declarat neconstituțională noua Lege cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.

  a-tv.md

  Copyright © 2020