Potrivit ANSP, rezultatele monitorizării circulației agenților cauzali ai BDA și holerei în rândul populației și obiectele mediului ambiant, pe parcursul săptămânii 18-24 iulie, denotă o menținere a numărului de cazuri de BDA la nivelul săptămânii anterioare acesteia – 407, comparativ cu 398 — în săptămâna 28. În structura de vârstă a morbidității prin BDA predomină grupul de copii cu vârste între 0-17 ani (65,8%).
Conform rezultatelor investigațiilor de laborator efectuate în perioada 18 – 24 iulie 2022, din obiectele mediului înconjurător au fost colectate 60 de probe, în 11 dintre acestea fiind depistat Vibrionul Cholerae nonaglutinabil (O1) (neholerigen), care nu cauzează holera, dar poate provoca boli diareice acute. Prezența vibrionului holeric (O1, O139) nu a fost confirmată în nicio probă din cele supuse investigațiilor.
Una dintre locațiile unde a fost depistat Vibrionul Cholerae nonaglutinabil (O1) este un lac din municipiul Hîncești. Un anunț în acest sens a fost făcut chiar de Primăria municipiului. Potrivit Primăriei, apa din lacul nr. 1 din municipiul Hîncești a fost investigată, iar drept urmare a fost depistată tulpina V cholerae non O1.