Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Imunizarea cu doza III

  În Moldova a început adminsitrarea celei de-a treia doze, supranumită și doza-booster. Procesul a fost demarat la nivel național, iar la centrele de vaccinare sunt așteptate persoanele care, cel puțin , șase luni în urmă s-au imunizat cu schemă completă. Ce-i drept, similar debutului campaniei naționale de vaccinare, primii care se pot imuniza cu cea de-a treia doză sunt anumite categorii de persoane. Echipa noastră de filmare a mers la unul dintre aceste centrele și a constat că, tradițional, cei mai responsabili la capitolul imunizare, rămân a fi medicii.

  La centrele de imunizare din țară, a demarat procesul de vaccinare cu cea de-a treia doză de ser împotriva SARS-COV-2. La prima etapă, serul este adminsitrat persoanelor cu sistemul de imunitate slăbit, vârstnicilor, dar și anumitor categorii de angajați cu risc sporit de infectare.

  Cristina Boclinca, medic coordonator, Centrul Municipal de Vaccinare

  «Astăzi, s-au vaccinat peste 100 de persoane, dintre care 19 cu doza booster. Deci, sunt marea majoritatea docotri, deci sunt lucrători din domeniul medical. Ulterior, urmează persoane care lucrează în domeniul social și, inclusiv, persoane cu comorbidități: vârstnicii cu 60 de ani și plus. Eu fac parte din acele 19 persoane, persoanele vaccinate cu doza booster. M-am vaccinat cu vaccinul AstraZeneca, aceași vaccină pe care mi-am administrat-o și prima și a doua doză. Vă recoman și vă îndemn să veniți la vaccinare pentru ca să prevenim riscurile de deces, inclusiv, formele grave, spitalizările. Haideți să avem grijă de sănătatea naostră și a celor din jur».

  În centru am întâlnit mai multe persoane pregătite, și chiar în plin proces de vaccinare. Unii ne-au spus că au trecut pragul instituției pentru prima dată, alții urmau să-și administreze a doua doză, și mai nou, erau dintre cei care au venit după doza booster. Fiecare dintre aceste persoane a luat decizia de a se vaccina din motive personale.

  «Mîine, fac a treia doză, aici, în centru. Eu eram vaccinată cu AstraZeneca, vreau și AstraZeneca a treia doză».

  «O să vă adminsitrați și cea de-a treia doză?

  -Sigură că da. Cum altfel să triești?Oriunde nu te-ai duce trebuie să fii vaccinat».

  «Am decis să mă vaccinez și cred că o să vin mîine dimineață și am să mă vaccinez cu Jhonsson. Am fost bolnavă și socotem că încă mai am anticorpi, deoarce nu mi s-a resatbilit mirosul nici în prezent. Prima dată mi-a dat o formă mai ușoară, am luat antivirale, antibiotoce. Iar, a doua oară virsul mi-a dat o criză de tensiune și am fost internată în spital».

  «Nu vreau să mă vaccinez, dar trebuie.
  Sunt nevoită să mă vaccinez pentru a putea vizita unele locuri de care am nevoie.
  În cazul în care mi-am adminsitrat două doze, o să mi-o adminsitrez și pe cea de-a treia. Este logic. O să vedem».

  Subliniem, că administrarea dozei suplimentare se efectuează doar în baza recomandării medicului la care pacientul se află la evidență. În ceea ce privește certificatul de vaccinare eliberat după încheierea schemei primare de imunizare, acesta rămâne valabil în țara noastră și peste hotare.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021