Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Imunizarea bate pasul pe loc

  În timp ce varianta Omicron acaparează încet dar sigur țările europene iar specialiștii în medicină vorbesc fără încetare despre necesitatea imunizării – moldovenii nu se grăbesc să o facă. Deja de trei sătămâni rata de vaccinare a populație în țară, nu depășește indicele de 27 %. Datele au fost făcute publice de către reprezentanții ministerului Sănătății. Totodată, aceștia spun că laboratoarele din Moldova nu sunt dotate cu tehnică necesară pentru a depista noua tulpină care este mai contagioasă decât cele depistate de până acum.

  Nivelul de imunizare în rândul moldovenilor – stagnează, constată secretarul de stat al ministerului Sănătății. Potrivit demnitarului, în unele raioane rata de imunizare nu a atins nici măcar indicile de 20%, și asta în condițiile în care campania națională de imunizare a demarat în urmă cu 9 luni.

  Svetlana Nicolăescu, secretar de stat, ministerul Sănătății

  «Până-n prezent, peste 27% din populația generală din Moldova au finisat schema completă de vaccinare împotriva COVID-19. Ritmul de imunizare se menține constant pe parcursul ultimei luni la nivel de circa 23 de mii de doze de vaccin care le administrăm săptămânal. Deci, în mediu, pe zi se înreagistrează 4.000 de doze de vaccin. Trei raioane, în special, UTA Găgăuzia, raionul Sîngerei și raionul Leova raportează sub 20% de vaccinați din populația generală».

  Mai mult, Nicolăescu recunoaște că laboratoarele din țară nu dispun de echipamentul necesar pentru a detecta tulpina Omicron.

  Svetlana Nicolăescu, secretar de stat, ministerul Sănătății

  «Dacă vom avea tulpini unde va trebui aplicată secvențierea imediat în zilele următoare, avem prestabilit acel acord cu laboratorul din Germania, unde le-am utilizat și anterior și în acest caz probele vor fi transmise în laboratorul din Germania».

  Iar, la întrebarea jurnaliștilor dacă sistemul de sănătate din țară ar putea ține piept noii tulpini africane cu 50 de mutații, Nicolăescu nu a avut un răspuns clar, spunând că Moldova, similar altor state se află în incertitudine. Menționăm că, în prezent în țară, sunt peste 800 de persoane care și-au administrat doza booster iar numărul copiilor vaccinați se apropie de 4000. Ce-i drept, la nici două săptămâni de la începerea procesului de imunizare a minorilor s-a stabilit că unii dintre ei au primit un alt ser decât cel permis. Cazurile la moment se investighează.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021