Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Ilan Șor: „Gruparea PAS a pregătit o nouă schemă de corupere sau de șantajare a primarilor”

  Prevederea din bugetul de stat, care pune pe umerii autorităților locale majorarea cu 1.300 de lei a salariilor bugetarilor este neconstituțională și amenință funcționarea întregului sistem de administrație. Este opinia președintelui Partidului „ȘOR”, Ilan Șor. Potrivit unui comunicat de presă al formațiunii politice, el a menționat că, atunci când era în opoziție, Maia Sandu și PAS promiteau optimizarea cheltuielilor bugetare pentru funcționari.

  „Fiind în opoziție, galbenii erau gata să promită orice, pentru a-și împlini visul de a ajunge la guvernare. Când au reușit să-i păcălească pe cetățeni, noii guvernanți, deprinși să lucreze „din greu” doar în coffe-breakuri, și-au tras și o armată de adjuncți și tot felul de ajutoare. Ca urmare, în 2021-2022, numărul funcționarilor publici s-a majorat cu 2,3 la sută față de anul 2020 și cu 15 la sută față de anul 2018”, precizează Ilan Șor.

  El a amintit că, de când a preluat puterea, „PAS a majorat constant lefurile demnitarilor”.

  „Din mare grijă pentru toți acești „oameni buni”, le-au fost majorate și salariile pe potrivă, începând cu Maia (Sandu – n.r.). Pentru anul acesta, salariile angajaților din administrația centrală se vor majora cu 1.300 de lei. Asta pe lângă cele 7.000 de lei alocate separat pentru miniștri. Când vine vorba de administrațiile locale, adică de primării, guvernarea situațiilor excepționale a aplicat aceeași metodă a dublelor standarde – a pus această sarcină pe umerii primăriilor. Au procedat la fel de viclean ca și în alte cazuri. Parcă au dat, dar de fapt nu au dat”, a specificat Ilan Șor.

  În opinia sa, această abordare contravine direct Constituției, deoarece, la adoptarea oricărei legi, care presupune cheltuieli, este obligatorie indicarea sursei de finanțare, iar primăriile și acum duc lipsă de fonduri, ceea ce înseamnă că nu au bani pentru a majora salariile, mai ales cu 1.300 de lei.

  „Este absolut disproporționat să prevezi expres alocarea din bugetul de stat a 3,7 miliarde de lei pentru majorarea lefurilor administrației centrale, iar în cazul primăriilor să indici drept sursă „din contul și în limita bugetelor locale”, a notat Ilan Șor.

  El a acuzat regimul Maiei Sandu că „își bate joc de administrațiile locale, unde salariile sunt foarte mici”. Mai mult, în opinia liderului opoziției, prin această atitudine, este pusă în pericol funcționarea întregului sistem de administrație. Mai ales că primăriile se confruntă cu o lipsă acută de cadre calificate – aproape o treime de posturi fiind vacante.

  „De asemenea, în acest caz ne confruntăm cu o schemă ascunsă de corupere sau de șantajare a primarilor. Guvernul și-a asumat angajamentul de a ajuta administrațiile locale aflate în dificultate, însă nu a stabilit clar criteriile și procesul de selectare a acestora. Ca urmare, totul rămâne la simpatia grupării PAS și devine clar că primarii vor fi ajutați în funcție de nivelul de loialitate”, a mai explicat Ilan Șor.

  La momentul publicării acestui material, serviciile de presă ale Guvernului, administrației prezidențiale, PAS nu au comentat declarațiile sale.

  partidulsor.md

  Facebook

  POLITICA

  „Vom lupta până la capăt, până când vom elibera Moldova de impostorii de la guvernare și vom construi o țară bogată pentru fiecare cetățean....

  POLITICA

  57 de deputați din fracțiunea PAS au votat în lectura a doua proiectul de înlocuire a sintagmei „limba moldovenească” în toate documentele, inclusiv în...

  POLITICA

  Un flashmob în sprijinul președintelui Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, s-a desfășurat astăzi la Curtea de Apel Chișinău, informează, printr-un comunicat de presă, serviciul de...

  POLITICA

  În perioada guvernării președintelui Maia Sandu, corupția înflorește în Republica Moldova. Este concluzia la care au ajuns jurnaliștii site-ului de investigații francez Mediapart și...

  Copyright © 2021