Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Igor Grosu, despre numărul de localități din Moldova: Este un lux de nepermis

  Reforma administrativ-teritorială va fi înfăptuită până la următoarele alegeri locale generale, subiectul va fi pe ordinea de zi politică a guvernării în anul 2022. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul unei emisiuni televizate.

  ”Dacă mă întrebați pe mine și aceasta e opinia tuturor colegilor din partid și fracțiune, e logic, dacă vrem să nu ratăm 2023, noi trebuie să venim cu o opinie mai mult sau mai puțin susținută de majoritatea părților interesate până la alegerile locale”, a spus liderul interimar al PAS.
  Grosu a precizat că guvernarea nu-și poate permite să ”omită data limită”, anul 2023, pentru această reformă, deoarece astfel vor mai fi irosiți alți 7 ani. Potrivit liderului PAS, dacă până în 2023 nu vor fi micșorate numărul localităților din Moldova, atunci reforma nu va mai putea fi realizată până în 2027, când va expira mandatul celor aleși în scrutinul din 2023.

  ”Nu e indicat și nu văd nicio logică. Dacă scăpăm anul 2023, înseamnă că trebuie să așteptăm 2027, ceea ce este un lux de nepermis”, a declarat Grosu.

  Amintim, în Guvern activează Grupul de lucru privind reforma administrației publice centrale și locale. Grupul a analizat trei studii pe tematica respectivă: Studiul analitic privind structura administrativ-teritorială optimală pentru Republica Moldova, realizat în august-decembrie 2010 de Centrul analitic-independent ”Expert Grup”, cu susținerea financiară a PNUD Moldova; Raportul privind opțiunile pentru reorganizarea structurii administrativ-teritoriale în Republica Moldova, efectuat în martie 2015 cu susținerea PNUD Moldova și Studiul privind scenariile de reformă administrativ-teritorială, din decembrie 2018, elaborat cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

  Grupul de lucru consideră oportun să propună pentru discuții mai largi opțiunile de reformă prezentate în ultimul studiu. Acesta propune realizarea reformei administrativ-teritoriale în baza a trei scenarii: moderat; intermediar; compact. Conform scenariului moderat, din numărul total de 896 de localități rurale se propune de a lăsa 231 de sate și 5 unități teritorial-administrative de nivelul doi. Scenariul intermediar prevede că în Moldova vor rămâne 154 de sate, iar cel compact – doar 93.

  Urmare a consultărilor, Grupul de lucru consideră scenariul compact, potrivit căruia în Moldova vor rămâne doar 93 de sate, optimal pentru dezvoltarea durabilă a localităților.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  POLITICA

  Actualul președinte al Parlamentului, Igor Grosu, nu mai susține tradiția predecesorii săi de a aduna foștii membri ai Parlamentului. Declarația a fost făcută de...

  SOCIAL

  Comentând atacul armat de pe Aeroportul Internațional Chișinău, produs pe 30 iunie și soldat cu moartea unui polițist de frontieră și a unui ofițer...

  POLITICA

  Aflat în România, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că cetățeni din România deja conduc instituții importante în Republicii Moldova și că și-ar dori...

  POLITICA

  Reîntregirea celor două maluri ale Nistrului are „costuri”, iar autoritățile le evaluează acum, inclusiv cele economice,  pentru că industria de pe malul stâng „nu...

  Copyright © 2021