Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Igor Dodon susține că reforma constituțională este inevitabilă

  ”Sunt cel puțin trei-patru elemente conceptuale care trebuie modificate. Primul- cetățenia străină, a doua cetățenie pentru conducătorii statului. Consider că acest lucru trebuie interzis. Un conducător de vârf al statului nu poate avea cetățenia altui stat.

  Doi – trebuie să vedem foarte clar care sunt competențele și principiile formării Curții Constituționale. Nu este corect ceea ce se întâmplă în ultimii 10 ani în Moldova, dar mai activ în ultimii 8-9 ani când vorbim de Curtea Constituțională, care s-a transformat în instrument politic. Există Parlament ales de oameni în mod direct, aprobă legi, Curtea Constituțională caută să-i facă pe plac unui actor politic și anulează legi. Lucrul acesta trebuie revăzut în Constituție.

  Trei – trebuie revenit la subiectul statutului deputatului. Pledez în continuare că trebuie micșorat numărul deputaților și trebuie de interzis deputaților să treacă dintr-o fracțiune în alta. Au intrat în Parlament pe listele unui partid, să rămână în această fracțiune. Dacă nu, să iasă din Parlament.

  Patru – trebuie de clarificat cu acest conflict de interese în Parlament-Președinție-Guvern. Toate crizele politice majore în istoria modernă a țării au fost generate de conflictul dintre președintele țării și Parlament. Toate conflictele au fost generate de neclaritatea în Constituție între competențele președintelui și Parlamentului și Guvernului. Lucrul acesta trebuie soluționat, ori suntem stat prezidențial și dăm competențe mai mult președintelui, ori suntem stat parlamentar”, a spus liderul PSRM.

  Igor Dodon mai susține că în Constituția Republicii Moldova mai trebuie indicat expres că partidele care pledează pentru lichidarea statului urmează să fie interzise.

  La 23 aprilie, la propunerea deputaților PSRM, Parlamentul a constitut Comisia specială pentru elaborarea proiectelor de legi privind reforma constituțională.

  facebook.com 

  POLITICA

  Liderul PSRM, Igor Dodon, împreună cu Vasile Bolea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, au avut o întrevedere cu Victor Petrov, deputat nou ales în...

  SOCIAL

  Liderul PSRM, Igor Dodon, a venit cu un mesaj de apreciere și admirație de Ziua Mondială a Femeilor din Mediul Rural. Liderul socialiștilor menționează...

  POLITICA

  Nu umblați cu nasul pe sus, dar apucați-vă de rezolvat criza energetică. Acest mesaj le-a transmis liderul PSRM, Igor Dodon, reprezentanților PAS.

  POLITICA

  Blocul Comuniștilor și Socialiștilor înaintează o moțiune simplă asupra activității Ministerului Justiției. La baza înaintării moțiunii ”Subminarea principiului statului de drept și subordonarea Justiției„...

  Copyright © 2021