Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ALEGEREA EDITORILOR

  Igor Dodon: Pandemia provocată de COVID-19 a demonstrat că eu am avut dreptate în 2017, când m-am opus închiderii spitalelor

  Spitalele raionale trebuie păstrate cu orice preț și dotate în modul necesar. Declarația a fost făcută de președintele țării, Igor Dodon, în cadrul unei conferințe de presă, la care a prezentat raportul de activitate. Șeful statului a amintit că în 2017, s-a opus reformei spitalicești, care prevedea lichidarea mai multor instituții medicale.

  „Eu sunt total împotriva închiderii spitalelor și pandemia provocată de COVID-19 a demonstrat că eu am avut dreptate în 2017, când m-am opus închiderii spitalelor. Guvernele precedente au vrut să le lichideze. Insist că spitalele raionale trebuie păstrate și dotate în modul necesar”, a declarat președintele.

  Igor Dodon a enumerat și alte inițiative, pe care le-a înaintat pentru a îmbunătăți situația din sistemul medical.

  “Dublarea salariilor în sectorul medical. Deja a fost aprobată prin lege, iar peste câteva zile, din 1 septembrie, salariile medicilor și a lucrătorilor medicali vor fi majorate cu 30%, la 1 ianuarie cu încă 30% și anul viitor vor crește cu încă 40%. Eu cred că, cu o astfel de inițiativă trebuie să venim anul viitor și pentru sistemul educației. Sper că așa vom opri exodul specialiștilor”, a spus președintele.

  Totodată, Igor Dodon a declarat că la inițiativa lui bugetarii infectați cu COVID-19 primesc de la stat ajutorul unic de 16 mii lei; la începutul acestui an a fost relansat programul „Un doctor pentru tine”, care a durat până la începutul pandemiei. Igor Dodon este de părerea că proiectul este unul important pentru cetățeni și trebuie continuat.

  “La inițiativa președintelui, s-au făcut reforme în sistemul de asigurare medicală. În baza poliței medicale, cetățeanul Republicii Moldova va primi nu doar locul în spital și o pastilă de aspirină, dar va primi un număr mai larg de investigații și medicamente. Au fost incluse suplimentar 70 de investigații medicale noi, 340 de poziții noi pentru asistență medicală specializată de ambulatoriu și 166 de servii performante”, a declarat Igor Dodon.

  La inițiativa șefului statului, au fost majorate și indemnizațiile unice acordate tinerilor specialiști, care merg în sectorul rural: pentru medici de la 45 mii lei la 120 mii lei, iar pentru personalul medical și farmaceutic – de la 36 de mii la 96 mii lei.

  a-tv.md

  ALEGEREA EDITORILOR

  Activitatea instituțiilor statului se află în blocaj din cauza inacțiunilor și fricii de asumare a responsabilității din partea președintelui Maia Sandu. Despre aceasta a...

  POLITICA

  Igor Dodon a anunțat, că începând de marți, 19 ianuarie, secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, și președintele fracțiunii parlamentare PSRM, Corneliu Furculiță, vor...

  POLITICA

  Fracțiunea PSRM va înainta în Parlament o inițiativă legislativă cu privire la crearea unei comisii speciale de anchetă care va examina subiectul construcției mai...

  POLITICA

  Președintele socialiștilor Igor Dodon convoacă Comitetul executiv al PSRM. Anunțul a fost făcut în această dimineață.

  Copyright © 2020