Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Igor Boțan: Procesul de selecție a procurorilor trebuie să fie cât se poate de curat din punct de vedere al influenței politice

  Analistul politic Igor Boțan, directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, a comentat declarațiile făcute astăzi de Iulian Groza, membru al Comisiei speciale de preselecție a candidaților la funcția de procuror șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), membru al Consiliului Suprem de Securitate, care a adresat o solicitare Consiliului Superior al Procurorilor, cerând anularea concursului, pe motiv că acesta ar fi fost viciat.

  „Îmi pare rău că a ajuns să facă aceste declarații, dar aceasta este manifestarea faptului că aceasta echipă ambițioasă are o mulțime de lucruri și caracteristici pozitive, dar nu învață lecțiile. Au existat lucruri care din start au fost făcute cumsecade, a existat încă din 2016 un proiect de lege cu privire la organizarea concursului de selectare a candidaților la funcții de demnitate publică, au existat argumente în baza hotărârii Curții Constituționale din decembrie 2010 în care s-a făcut această separație între instituțiile politice și instituțiile de interes public. Oamenii care sunt promovați nu trebuie să simtă această amprentă a politicului”, a declarat Igor Boțan, în cadrul emisiunii „TEMA” de la „Primul în Moldova”.

  El a subliniat că procesul de selecție și preselecție trebuie să fie cât se poate de curat din punct de vedere al influenței politice.

  „Noi vrem să știm cum acești oameni trec prin așa zisele coridoare sau filtre, astfel încât atunci când are loc consacrarea de către instituția împuternicită, noi, cetățenii, să avem certitudinea că au fost promovați cei mai buni”, a remarcat Igor Boțan.

  Rugat să comenteze declarația lui Victor Munteanu, directorul Departamentului Justiție și Drepturile Omului din cadrul Fundației Soros-Moldova, precum că „este nevoie urgentă de o evaluare rapidă a politicilor de reformare a justiției și procuraturii din ultimii doi ani, adoptate cu atâta fastuozitate, și de o regândire completă a mecanismelor de intervenție”, Boțan a căzut de acord cu această afirmație.

  „Pentru că atunci când oamenii sunt ambițioși și au capacități, dar le lipsește experiența și li se pare că lucrurile pot fi făcute așa, din mers, rapid, iată că se ciocnesc de astfel de situații. Diagnosticul este adevărat: în aceste corporații există grupuri, oamenii înțeleg că acum se fac promovări, și de promovările care se fac depinde cariera, iar în interiorul acestor grupuri există fricțiuni”, a argumentat politologul.

  Și cu nemulțumirile lui Stoianoglo, care invocă faptul că sunt intentate numeroase dosare penale pe cazul îmbogățirii ilicite, fără temei și probe, Boțan la fel este de acord.

  „Dragi procurori, nu trebuie să aveți ustanovkă (predeterminare – n.r.) că în mod obligatoriu trebuie să arestați. …Trebuie să căutați adevărul, și pentru asta trebuie să aveți un algoritm bine elaborat, cum îi încriminați unui cetățean al Republicii Moldova, oricine ar fi el, această îmbogățire ilicită. Dacă există undeva ustanovka, deja nu este stat de drept”, a menționat expertul.

  El a subliniat că oamenii vor ca societatea să se dezvolte și să existe certitudine că ei pot avea opinie, că o pot exprima, că pot intra într-o concurență de idei sau într-o concurență pe piață și că vor fi protejați.

  primul.md

  Facebook

  POLITICA

  În contextul problematicii transnistrene, directorul executiv al Asociației ADEPT, Igor Boțan, sugerează autorităților din Republica Moldova că lucrurile trebuie foarte bine cântărite și că...

  POLITICA

  Cei care ridică flamura integrării europene pot fi cei care, iată, subminează un ideal pe care îl au foarte mulți cetățeni din Republica Moldova...

  POLITICA

  Viziunea guvernanților că ei sunt salvatorii este una revoluționară, ea nu are nimic cu evoluția unui stat democratic. Această opinie a fost exprimată de...

  POLITICA

  Membrii Comisiei de concurs pentru selectarea șefului Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și-au dat astăzi, 1 februarie, demisia în corpore. Informația...

  Copyright © 2021