Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Iarmaroc de struguri în capitală

  Struguri de diferite soiuri sunt expuse în aceste zile la un iarmaroc al poamei, deschis în Capitală. Peste 40 de producători autohtoni, din diferite colțuri ale țării, au venit să își vândă roada culeasă în acest an. Zeci de oameni au venit la târg astăzi, nu toți însă s-au grăbit să cumpere struguri pentru prețurile ar fi prea mari.

  La iarmaroc strugurii pot fi cumpărați la un preț ce variază între 8 și respectiv 15 lei.

  “Avem muscat, Aligote. Muscatul e 12 lei, Aligote e 12 lei.”

  Cumpărătorii au dat năvală la iarmaroc. Iar cei mai mulți dintre ei spun că vor să cumpere poamă pentru a face vin.

  „–Cel fel de struguri preferați?- Victoria, Moldova, Chardonnet, foarte gustoasă poama.”

  „Vreau să fac un vin negru și spumos să fie, gustos, curat, să beau.”

  Iarmarocul a fost deschis la inițiativa autorităților Capitalei, pentru a oferi posibilitatea agenților economici să își vândă marfa, iar cetățenilor să cumpere struguri la preț de la producător. Chiar și așa însă, majoritatea cumpărătorilor se plâng însă că prețurile sunt prea mari.

  „Exagerate anul acesta. Anul trecut, am luat Cabernet cu cinci lei de la Cojușna, anul acesta, am sunat același om, și mi-a că îmi dă cu zece lei.”

  „Banii nu prea le ajung la oameni, cine încă se mai duce peste hotare mai cumpără câte ceva, își mai permite, dar aici în Moldova care stă pe baza la pensie, cine poate să își permite.”

  „După munca omului, prețurile sunt normale, dacă vrei să bei un pahar de vin fiindcă omul muncește, și vedeți că s-a ridicat prețurile la tot, în aceste condiții omul cu ce mai rămâne.”

  Deși recolta a fost destul de bogată în acest an, agricultorii spun că vânzările merg slab și asta deoarece din lipsa pieței de desfacere sunt nevoiți să-și vândă marfa cu amănuntul, aici, acasă, respectiv cu prețuri mult mai mari.

  „Cui să o vindem, trebuie să facă statul puncte de colectare să aibă și lumea unde vinde, să poată măcar să își întoarcă cheltuielile.”

  Agricultorii explică că nu pot micșora prețurile pentru că astfel nu vor reuși să își acopere nici măcar cheltuielile.

  „Lumea cam nu prea vrea să cumpere fiindcă e foarte scump și bate la buzunar. Toți caută ceva mai ieftin. Dar din păcate nu putem mai ieftin pentru că munca e foarte grea și plus la asta luăm oameni cu ziua care trebuie achitați».

  Iarmarocul strugurilor va fi deschis până când se va culege ultima roada de poamă din acest an. Târgul se află pe strada Cărbunarilor 9, pe teritoriul Pieței Avicole din Capitală.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021