Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Hotărâre împotriva pedagogilor

  Obligativitatea testării angajaților din educație, la fiecare 14 zile, îi va costa pe aceștia până la 1600 de lei pe lună, ceea ce pentru mulți este aproape tot salariul lunar. Este opinia reprezentanților Partidului Socialiștilor din Republica Moldova care condamnă decizia autorităților centrale, de a obliga toți angajații din domeniul educației să facă teste anti-COVID-19 din banii proprii la fiecare două săptămâni. Ei spun că este o hotărâre iresponsabilă, îndreptată împotriva zecilor de mii de angajați din educație, fie profesori, pedagogi, educatori ori personal tehnic.

  Din comunicatul de presă al PSRM

  „În loc ca guvernarea, la început de nou an școlar, să vină cu majorări de salarii sau, cel puțin, cu un suport financiar unic pentru pedagogi, ei au luat o decizie care lovește atât în drepturile angajaților, cât și în buzunarul și așa gol al dascălilor noștri. Obligativitatea testării angajaților din educație, la fiecare 14 zile, îi va costa pe aceștia până la 1600 de lei pe lună, ceea ce pentru mulți este aproape tot salariul lunar. Asta în condițiile în care angajații achită din salariu și polița de asigurare medicală”

  PSRM mai declară că decizia ar putea lăsa școlile și grădinițele din țară fără personal didactic și tehnic, chiar la începutul unui nou an școlar. Socialiștii sunt de părere că din intenția de a soluționa o problemă, guvernanții, din lipsă de profesionalism, sunt la un pas să genereze un șir de alte probleme și mai grave. În context, PSRM cere insistent guvernării să-și revizuiască decizia de a obliga persoanele nevaccinate din domeniul educației să plătească din bani proprii testele anti-COVID-19. „Aceste teste trebuie făcute exclusiv din contul bugetului de stat”, declară socialiștii. Amintim că anterior și Federația Sindicală a Educației și Științei a condamnat decizia autorităților.

  Din declarația FSEȘ

  „În adresa Federației Sindicale a Educației și Științei vin sute de mesaje în care cadrele didactice, angajații din sistemul educațional își exprimă nedumerirea și indignarea în legătură cu obligativitatea vaccinării și recomandarea de a achita din surse proprii testele covid…. Or, insistarea pe obligativitatea vaccinării va duce, inevitabil, la creșterea unor tensiuni sociale nedorite„

  Autoritățile însă nu dau o prea mare însemnătate criticilor. Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco a declarat în cadrul unei emisiuni la postul național de televiziune că Guvernul nu va da curs solicitării profesorilor de a achita testele pentru depistarea COVID-19 din bugetul de stat.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021