Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Hogan convoacă CEC-ul la ”covor”?

  Conducerea Comisiei Electorale Centrale a avut o întrevedere cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în țara noastră, E.S. Dereсk J. Hogan. Experții spun că este inadmisibil ca un ambasador străin să convoace ședințe cu reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, mai ales în prag de alegeri. Președintele CEC, Dorin Cimil a declarat pentru Accent TV, că întrunirea a avut loc la insistența diplomatului american.

  Dorin Cimil, președintele CEC

  Și la inițiativa cui a avut loc această întâlnire? De obicei inițiativa vine din partea persoanei care dorește să se întâlnească cu noi. Și în acest caz a fost inițiativa ambasadorului 0

  Potrivit unui comunicat de presă al CEC, interlocutorii au abordat un spectru larg de teme ce caracterizează etapa premergătoare perioadei electorale, în contextul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

  Din comunicatul de presă CEC

  ”A fost realizat un schimb de opinii referitor la asigurarea financiară a activităților și acțiunilor ce se impun, conform legii, pentru pregătirea scrutinului„

  Anume acest aspect a stârnit o serie de reacții în spațiul public. Expertul în drept constituțional Vitalie Catană, spune că această întrunire este una ilegală în condițiile în care ambasadorii străini nu au nici o tangență cu resursele financiare raportate scrutinului electoral.

  Vitalie Catană, expert în drept constituțional

  Nu este corect și în ultimul timp văd asemenea gesturi din partea unor politicieni sau a unor ambasadori. Sunt unele linii roșii care nu trebuie depășite și toți trebuie să înțeleagă acest lucru. CEC trebuie să fie imparțial iar subiectele legate de organizare și finanțare nu trebuie discutate cu ambasadori străini. Amintesc că alegerile nu pot fi finanțate din exterior. Eu cred că ambasadorii acreditați în RM ar trebui să cunoască aceste lucruri și să fie atenți când întreprind acțiuni de acest gen pentru că ele au consecințe politice.

  Catană spune că astfel de acțiuni sunt deja o practică și în rândul unor politicieni de la Chișinău. Constituționalistul s-a referit la președintele țării, Maia Sandu care a convocat recent reprezentanții CEC în ședință.

  Vitalie Catană, expert în drept constituțional

  «În același registru se înscrie și convocarea CEC-ului de către Maia Sandu la președinție și spune cu text deschis că are scopuri comune cu CEC-ul ceea ce este absolut deplasat. Nu poate avea CEC-ul și Maia Sandu o misiune comună. CEC-ul are misiunea pe care o are consfințită în Constituție și Codul Electoral și în aceeași măsură îl vizează acest aspect și pe Hogan».

  Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții Ambasadei SUA la Chișinău dar și cu reprezentanții Serviciului de Presă al instituției prezidențiale pentru un comentariu la acest subiect, până la această oră, nimeni nu ne-a răspuns.

  a-tv.md

  Copyright © 2021