Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  Haos la nivel de declarații în Guvern legate de cine trebuie să achite testele COVID pentru pedagogi

  Calambur în declarațiile mai multor responsabili din ministerele Guvernului Natalia Gavrilița. Ministerul Sănătății insistă asupra faptului că statul nu este obligat să achite testele COVID pentru angajații din educație, în timp ce ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, susține că obligarea pedagogilor de a se testa din banii proprii este ilegală.

  Secretarul de stat, Svetlana Nicolaescu, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că de fapt testele COVID pentru personalul din învățământ ar trebui să fie suportate de către angajator, adică de administrațiile grădinițelor și școlilor, care, de fapt, sunt bugetate de APL-uri. Acestea, la rândul său, primesc bani din Bugetul Public Național și din taxele locale.

  Nicolaescu a reiterat că statul nu este dator să achite testele pentru angajații din educație din moment ce acesta oferă gratuit vaccinul anti-COVID.

  ”În condițiile în care statul suportă toate cheltuielile aferente procesului de vaccinare și acesta este disponibil absolut pentru orice persoană, nu considerăm corect ca și cheltuielile legate de testare în cazul persoanelor care refuză să fie vaccinate să fie suportate din nou de stat”, a menționat Nicolaescu.

  Potrivit secretarului de stat, cheltuielile suportate de Misterul Sănătății pentru tratarea pacienților COVID este extrem de mare.

  ”Deja din sistemul public au fost cheltuite 3 miliarde de lei doar pentru pacienții COVID. În aceste condiții testarea, nu o suportă statul, dar soluțiile deja le suportă în mod individual angajații”, a spus Nicolaescu.

  Într-un răspuns dat la solicitarea Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ), ministrul Muncii atrage atenția că decizia de a impune pedagogii să achite din buzunarul propriu teste COVID este ilegală, deoarece ea este contrară Legii securității și sănătății în muncă. Potrivit acestei legi, cel care are obligația de a suporta cheltuielile pentru asigurarea protecției securității și sănătății lucrătorului este angajatorul.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  facebook.com

  TOP 24 de ore

  Facebook

  POLITICA

  Președintele Parlamentului, liderul PAS, Igor Grosu, consideră că decizia Guvernului Gavrilița de a obliga profesorii nevaccinați să-și facă teste anti-COVID din banii proprii, drept...

  POLITICA

  În cadrul unei emisiuni televizate, președinte Maia Sandu a declarat că susține inițiativa guvernului Gavrilița, subliniind că este firesc ca profesorii să plătească testul...

  SOCIAL

  Cu un mesaj de felicitare dedicat tuturor elevilor, pedagogilor și părinților a venit și vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea.

  Copyright © 2021