Potrivit premierului, semințele autohtone și materialul săditor au un potențial sporit din punct de vedere economic și reprezintă o soluție pentru agricultură, mai ales în condițiile schimbării climaterice și a secetei.
”Sorturile noastre, hibrizii moldovenești, tot ce propune știința moldovenească sunt cu mult mai rezistente, mai adaptate la condițiile vitrege și de sectă. Vorbim aici de semințele de porumb, grâu, floarea-soarelui, dar și de viticultură și pomicultură. Dacă vrem să avem agricultură rezistentă la secetă și efect economic, trebuie să revigorăm ramura”, a spus Chicu.
Premierul a declarat că, în săptămânile imediat următoare, Guvernul va aproba un Program ce prevede revigorarea acestui sector.
”Majoritatea ofertei de pe piața de semințe din Moldova este acoperită de importatori. Noi salutăm concurența, dar trebuie să creăm toate condițiile ca producătorii autohtoni de semințe să poată activa pe piață în condiții egale. Este în primul rând în interesul producătorilor agricoli care ar fi mai rezistenți față de condițiile climaterice”, a menționat Chicu.
Potrivit premierului, Programul de revigorare a sectorului de producere a semințelor și materialului săditor va include stimularea procurării semințelor autohtone de calitate și subvenționarea doar a agricultorilor care vor respecta asolamentul.
