Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ECONOMIE

  Guvernul planifică pentru 2021 majorarea fondurilor salariale în sectorul bugetar

  Pentru majorarea salariilor medicilor vor fi alocate 1,8 miliarde de lei, iar peste 1,2 miliarde de lei vor fi direcționate pentru majorarea lefurilor pentru alți bugetari.

  Cheltuielile se regăsesc în proiectul bugetului de stat pentru 2021, consultat cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional, a precizat premierul Ion Chicu.

  ”Da, banii aceștia sunt greu de găsit, dar trebuie, pentru că eu nu cred că mai găseşti o națiune prin Europa, care 30 de ani învață tânărul, că la medicină cam până la 30 îi scoți de acolo. Pe urmă, gata pregătit, îl dă la alții. Noi am cheltuit, i-am pregătit și noi nu avem medici. O să majorăm salariile la medici până când vor sta acasă. Deci un miliard 840 de milioane de lei din suma asta” a declarat premierul Chicu.

  În total, pentru 2021, cheltuielile bugetare vor crește cu 6,7 miliarde de lei.

  Guvernul planifică să aloce cu 900 de milioane de lei mai mult pentru drumuri, iar în dotarea spitalelor – cu 800 de milioane de lei mai mult. Investițiile în sistemele de aprovizionare cu apă şi canalizare vor crește cu jumătate de miliard de lei, iar sprijinul pentru mediul de afaceri va spori cu 200 de milioane de lei. Nici fermierii nu vor rămâne fără atenție din partea autorităților, fondurile pentru subvenționarea lor vor fi suplimentate cu 100 de milioane de lei, comparativ cu anul 2020.
  Prim-ministru Ion Chicu a precizat că toate declarațiile unor politicieni, potrivit cărora statul nu dispune de banii necesari în acest sens, nu sunt veridice, deoarece în conturile Ministerului Finanțelor sunt acum 9,5 miliarde de lei, sumă ce acoperă toate cheltuielile pentru lunile noiembrie şi decembrie.

  Finanțări mai mari în 2021:

  • salarii – cu 3 miliarde de lei mai mult decât în anul curent
  • drumuri – cu 900 de milioane de lei mai mult
  • spitale – cu 830 de milioane de lei mai mult
  • apă și canalizare – cu 500 de milioane de lei mai mult
  • mediul de afaceri – cu 200 de milioane de lei mai mult
  • subvenții în agricultură – cu 100 de milioane de lei mai mult;

  Premierul a mai spus că măsurile întreprinse de Guvern în sprijinul economiei, în condițiile crizei pandemice, le-au permis agenților economici să restabilească locurile de muncă, pierdute în timpul restricțiilor. Doar la finele lunii august au fost reangajați aproape 55 de mii de oameni, care au fost disponibilizați anterior. Acest lucru demonstrează că economia a făcut față crizei este în proces de reabilitare, a explicat Ion Chicu.

  Menționăm că o misiune a Fondului Monetar Internațional discută acum cu Guvernul nivelul de îndeplinire a angajamentelor asumate pentru aprobarea programului de finanțare pentru trei ani, cu un buget de aproape 558 de milioane de dolari.

  gov.md

  POLITICA

  Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu trebuie să poarte discuții cu majoritatea de deputați, dacă aceasta s-a constituit, cu privire la desemnarea prim-ministrului Republicii Moldova....

  POLITICA

  Cu mai bine de o oră în urmă, Maia Sandu a convocat la consultări liderii fracțiunilor din legislativ. Se întâmplă după ce președintele fracțiunii...

  POLITICA

  PSRM a luat act de candidatura lui Andrei Năstase pentru funcția de premier, dar înainte de a se expune, socialiștii vor să se convingă...

  POLITICA

  În Parlament a fost constituită o nouă majoritate parlamentară formată din 54 de deputați.

  Copyright © 2020