Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Guvernul ONG-iștilor

  Natalia Gavrilița, premierul desemnat, a depus azi la secretariatul Parlamentului dosarul noului Guvern. Acesta include programul de guvernare și lista membrilor noului Executiv. Și dacă până acum erau 12 membri ai guvernului, acum vor fi 17 inclusiv bașcanul Găgăuziei. O creștere cu 41% plus 3 miniștri și încă plus câteva funcții de vicepremier. Guvernul condus de Natalia Gavrilița îi va costa pe cetățenii Republicii Moldova aproape dublu față de echipele precedente. Este demn de remarcat că o bună parte din miniștrii propuși de Gavriliță sunt foști membri ai ONG-urilor finanțate din exterior.

  Potrivit informațiilor prezentate de PAS, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va fi divizat în ministrul Sănătății și cel al Muncii și Protecției Sociale. Totodată, în Guvernul Gavrilița vor fi ministerul Educației și Cercetării și ministerul Culturii, care până în prezent erau comasate. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a fost împărțit în trei instituții diferite. Iar în loc de doi vicepremieri, vor fi patru.
  Este demn de menționat că majoritatea miniștrilor propuși de Gavriliță au în CV experiențe comune în ONG-uri sau organizații internaționale. Nicu Popescu spre exempul, urmează a fi numit viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene. Acesta este director al programului Europa lărgită din cadrul Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR), biroul de la Paris. Anterior a activat în cadrul unor centre de cercetare de la Bruxelles (CEPS), Londra (ECFR), și Paris (EUISS).
  Andrei Spînu, urmează să ocupe funcția de viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Acesta este cunoscut ca fiind milionar offshore și cofondator al mai multor organizații finanțate din exterior.
  Următorul pe lista lui Gavriliță este Vlad Kulminski, viceprim-ministru pentru Reintegrare. Acesta a deținut funcția de Consilier pentru Reglementarea Conflictelor în cadrul Biroului anti-criza al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Iar unul dintre punctele cele mai intersante este că a activat în calitate de expert politic la Ambasada SUA și cea a Marii Britanii în Moldova.
  Iurie Țurcanu, este propus la funcția de viceprim-ministru pentru Digitalizare. Acesta a oferit consultanță în domeniul digitalizării și e-guvernării unor structuri din Polonia, Romania, Bulgaria, Ucraina, Macedonia, Uzbekistan, Zambia, Mozambic. Toate, numai nu pentru țara mamă.
  Un nume mai cunoscut pe lista de miniștri este Sergiu Litvinenco propus în calitate de ministru al Justiției. Până a accede în Parlament, a activat în sistemul administrației publice și în cadrul mai multor proiecte finanțate de Banca Mondială, PNUD, UNICEF, organizații care apar și în CV-urile mai multor colegi de ai săi.
  Ala Nemerenco, ministrul Sănătății. Este demn de remarcat faptul că Nemerenco a ocupat deja funcția de șef al Ministerului Sănătății în guvernul Sandu, devenind ulterior consilierul președintelui pentru politici sociale și asistență medicală. Amintim, anul trecut, jurnaliștii portalului „Sinteza.org” au constatat că familia Nemerenco deține mai multe companii în România și în zone offshore. Toate sunt înregistrate pe numele fiului Alei Nemerenco – Ion, lucru pe care însuși Nemerenco l-a confirmat ulterior. Iar apartamentul de la Chișinău în care locuiește este înregistrat pe numele fiicei Daniela.
  Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne. Amintim că Revenco, a fost acuzată că a ascuns o avere de milioane de dolari atunci când ocupa funcția de director al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Potrivit unuia dintre documentele Comisiei Naționale de Integritate din 2015, oficialul nu a indicat în declarația pentru 2013 prezența unui apartament din cele patru pe care le deține împreună cu soțul ei. În același timp, inspectorii de integritate au constatat că soții Revenco nu au declarat trei spații nerezidențiale, trei terenuri și o mașină. În plus, după cum a raportat presa locală, Revenco, fiind angajată a Ministerului Afacerilor Interne, a declarat că nu are active financiare. Cu toate acestea, ca urmare a unei anchete oficiale a inspectorilor, s-a dovedit că familia Revenco avea 12 conturi bancare.
  Sergiu Gaibu, ministru al Economiei. Acesta este Director de Program de Politici Economice în cadrul Expert-Grup, responsabil de elaborarea de studii și politici economice și asistență tehnică pentru Banca Națională a Moldovei, Comisia Națională a Pieței Financiare și Guvern. Cunoaște deci îndeaproape ONG-urile și cu ce se mănâncă acestea.
  Și Dumitru Budianschi, propus la funcția de ministru al Finanțelor în perioada 2011 – 2021 a deținut funcția de Director de Program „Sector Public: Economie, Finanțe, Management” tot la Centrul Analitic Expert-Grup.
  Iar Iuliana Cantaragiu, ministrul Mediului a lucrat cu proiecte de protecție a mediului, implementate tot cu sprijinul Băncii Mondiale, Comisiei Europene, Agenției de Dezvoltare a Germaniei și PNUD. Ba mai mult, aceasta a făcut parte din Consiliul Național al ONG-urilor, Platforma Societății Civile RM-UE.
  Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale, un nume asociat direct cu țara vecină România, așa cum din 2010 este expert și director general al Syndex România, membră a grupului francez Syndex.
  Și ultimul, Viorel Gherciu, propus la funcția de ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare a fost coordonator de proiect în implementarea politicilor agroalimentare din cadrul Băncii Europene de Investiții în Ucraina.
  Este lesne de înțeles, spun experții, că vom avea un Guvern al ONG-iștilor, care nuștiu cum se face că până astăzi au promovat interesele altor țări și a ONG-urilor finațate din exterior iar de azi înainte vor da jurământul că vor munci în interesul poporului. Greu de crezut, însă urmează să-I vedem în fapte…..

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021