Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Guvernul Chicu la un an de mandat

  Pandemie, secetă fără precedent, stare de alertă națională și criză economică în țară. Cum a fost anul 2020 pentru noi, ne vom aminti mult timp, dar ce a însemnat aecst an pentru țară? Premierul Ion Chicu a făcut astăzi totalurile primului an de mandat. El a spus că, în ciuda tuturor dificultăților, Cabinetul de miniștri a reușit să pună în aplicare majoritatea planurilor sale ambițioase iar acest lucru poate fi sesizat cu ochiul liber.

  Ion Chicu, prim-ministrul RM:

  «Amintiți-vă, pe 14 noiembrie, când am prezentat programul și componența guvernului de la tribuna parlamentului, am spus foarte clar și decisiv: „În 2020, vom transforma țara într-un șantier de construcții”. Desigur, atunci nu știam ce se va întâmpla anul acesta, pandemie,secetă și tot ce s-a întâmplat în arena politică a țării”

  Cu toate acestea, Chicu spune că guvernul a găsit oportunități de a-și continua planurile ambițioase.

  Ion Chicu, prim-ministrul RM:

  „Atunci am fost sigur că în 2020 vom fi obligați să implementăm tot ceea ce despre ce am vorbit. Și dacă astăzi ieșiți în afara Chișinăului, iar în Chișinău puteți vedea și pe drumurile naționale, atât locale, cât și internaționale, atunci veți înțelege că, în cea mai mare parte, am făcut tot ce ține de transformarea țării într-un șantier mare de construcții și ceea ce este important și necesar, e să continuăm mai departe”

  Chicu a explicat că principala provocare a acestui an a fost, desigur, pandemia, dar și modul în care politicienii moldoveni au folosit această situație în propriile scopuri.

  Ion Chicu, prim-ministrul RM:

  ”Cred că interferența politică și diverse speculații sunt cea mai gravă problemă care au împiedicat lupta împotriva pandemiei. În luna aprilie, precum și în luna mai, am avut pierderi bugetare de miliarde de dolari. Și în al doilea trimestru al anului 2020, PIB-ul nostru a scăzut cu 14%.”

  Vorbind despre dificultățile economice, Chicu a reamintit, de asemenea, situația privind blocajul împrumutului rus. În opinia sa, tot acel scenariu s-a făcut din motive politice, deoarece ieșirea Moldovei din criză nu se încadra în planurile unor politicieni. Cu toate acestea, Chicu spune că Guvernul a reușit să atenueze ”lovitura” pandemiei.

  Ion Chicu, prim-ministrul RM:

  ”În primele două luni ale anului înainte de pandemie, am avut venituri bugetare mari, cu 1,6 miliarde mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2019. Aceasta a devenit „perna noastră de siguranță”. Doar vama a primit cu 25,6% mai mult decât în 2019.”

  A afectat economia și o sumă imensă de cheltuieli neplanificate. Dar, per ansamblu, premierul este sigur că guvernul a reușit să salveze sistemul financiar și economia de șocuri puternice. Și, în general, a păstrat stabilitatea: salariile și pensiile au fost plătite la timp, ba mai mult ele s-au majorat între timp, au fost implementate proiecte de infrastructură iar securitatea alimentară a țării a fost asigurată.

  Ion Chicu, prim-ministrul RM:

  «În primul rând, vom continua să investim în infrastructură pentru a sprijini motorul economiei și a dezvolta țara. Nu vom crește impozitele, așa cum spun unii. De asemenea, vom continua să stimulăm crearea de noi locuri de muncă, inclusiv cele cu condiții atractive pentru diaspora și tineri profesioniști.”

  Chicu a reamintit că, din 2021, guvernul va subvenționa impozitul pe venit al moldovenilor care s-au întors din străinătate și își vor găsi de lucru acasă. Pentru unele categorii, compensația va fi de 100%. Vorbind despre politica externă, șeful guvernului a subliniat importanța menținerii unor relații bune, atât cu partenerii din Est, cât și din Vest.

  Ion Chicu, prim-ministrul RM:

  «Acum am discutat un memorandum cu FMI cu privire la un nou program, care sper să fie aprobat de Consiliul de administrație al FMI la începutul lunii decembrie. De asemenea, pentru a continua programele noastre de investiții, cooperăm cu băncile europene și eurasiatice pentru a atrage investiții în infrastructură. Am semnat mai multe contracte, care ne vor permite să accelerăm ritmul proiectelor de investiții anul viitor ”.

  Printre prioritățile executivului, mai spune premierul este reformarea justiției moldovenești, creșterea salariilor în sectorul public, precum și creșterea beneficiilor sociale, crearea condițiilor pentru atragerea investițiilor străine directe și depășirea consecințelor economice ale pandemiei.

  a-tv.md

  Telegram channel

  Facebook

  Copyright © 2021