Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte Accent INFO

  Gustul verii, pus în cămară

  Sezonul conservelor e în toi! În satul Sireți, din raionul Strășeni, gospodinele au început să-și umple cămările cu provizii pentru iarnă. Și pentru că unde-s mulți puterea crește, femeile din sat au organizat o clacă.

  De dimineață, în această gospodărie a fost forfotă mare. (arata- 00982) Cu șorțulețele puse la brâu, mai multe gospodine s-au adunat în curtea unei prietene să pregătească conserve, care vor face deliciul meselor în sezonul rece.

  EUGENIA MOISEI, GOSPODINA CASEI

  «Ne-am repartizat în grupuri câte 3-4 persoane și facem o clacă. Dacă ne unim mai multe, este și mai ușor pentru noi, ne mai distrăm, mai aflăm niște noutăți, ne împărtășim cu rețetele. Păstrăm tradițiile noastre moldovenești».

  După ce au fost culese din grădină și bine spălate, zmeura, caisele, vișinile sau păstăile sunt aranjate în borcane. Gospodinele ne-au împărtășit și nouă câteva rețete delicioase.

  «Punem caisele, le tăiem felioare, le așezăm în borcan, iar după asta punem vreo câteva mânuțe de zmeură. Cui le place, pun și mentă, că e foarte gustoasă în compot iarna. La borcanul de 3 litri punem 300 de gr de zahăr, punem la fiert borcanele, le așezăm într-un vas mare».

  Într-un alt capăt de ogradă, alte femei pregătesc vișine în suc propriu.

  «Scoatem sâmburele, sterilizăm, punem câte o lingură de zahăr, le punem în rolă până începe a fierbe. Numai încep să fiarbă, le închidem și stau pe iarnă».

  VERONICA LEȘCO, REPORTER ACCENT TV

  «În spatele pregătirii acestor bunătăți stau ore în șir de muncă, dar nimic nu se compară cu aroma îmbietoare, gustul incontestabil și doza de vitamine care se regăsește în compoturile și dulcețurile pregătite de harnicile gospodine».

  «Punem masca și ne ducem la vecine, ne ajutăm una pe cealaltă, mai discutăm, mai auzim noutăți. Trece viața mai ușor, ne întâlnim, tradițiile le păstrăm de la bătrâni».

  «Într-o zi facem la una, altă zi la alta, ne ajutăm toate și facem ca să punem acolo în borcane ca la iarnă să avem. Se duce tradiția aceasta din neam în neam, din fiică în fiica».

  Bărbații au și ei tradiția lor.

  «Am strâns usturoiul din grădină, îl împletim, îl punem în pod la uscat. Noi ne ajutăm, el vine la mine, eu vin la dânsul».

  Iar cu un pahar de vin bun, lucrul merge și mai bine.

  «Pentru oleacă de dispoziție, să mai aibă oleacă de curaj».

  VERA SCHIRLIU, ȘEFA SECȚIEI CULTURĂ, TURISM, TINERET ȘI SPORT, STRĂȘENI

  «Este o activitate de familie care trebuie promovată și copiii, fiicele să preia aceste. Procese și obiceiuri de pregătire a conservelor, a gospodăriei întregi pentru perioada rece».

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020