Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Noutăţi

  Gripa aviară poate reveni în Moldova. Recomandările ANSA

  Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) avertizează că gripa aviară poate reveni în Republica Moldova, pe perioada migrării păsărilor sălbatice. Într-un comunicat emis, instituția a venit cu o serie de recomandări pentru populaţie.

  Riscul cel mai ridicat de introducere a Gripei aviare în Republica Moldova este atestat pe culoarele de migraţie a păsărilor sălbatice, care, de regulă, fac popasuri, pentru a-și reface puterile, pe imașuri, râuri, lacuri sau fâșii forestiere.

  Virusul Gripei aviare se transmite de la păsările migratoare, păsările bolnave, cadavrele, secrețiile şi excrețiile păsărilor infectate, apă, furaje, echipamente, adăposturile şi mijloacele de transport care au fost în contact cu virusul.

  Pentru a preveni infecţia păsărilor domestice, ANSA recomandă crescătorilor de păsări să le țină închise în interiorul curţilor, fără a fi lăsate libere în afara acestora: la imașuri, iazuri, bălţi, râuri.

  De asemenea, oamenii sunt îndemnați să hrănească păsările doar în spații închise, unde păsările migratoare nu au acces, și să nu permită intrarea persoanelor străine în zona de exploatare a păsărilor domestice.

  Iar după contactul cu păsările domestice să se spele pe mâini cu apa și săpun mâinile, să procure păsări doar de la ferme autorizate sanitar-veterinar și să solicite obligatoriu certificat sanitar-veterinar.

  Potrivit celor de la ANSA, cele mai critice momente de izbucnire a focarelor de gripă aviară este perioada migrării păsărilor sălbatice (septembrie- decembrie şi martie-mai).

  Toate cazurile de suspiciune, morbiditate şi mortalitate a păsărilor vor fi anunţate imediat medicului veterinar sau administraţiei publice locale.

  Click to comment

  Leave a Reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  Noutăţi

  Prima ediție a Festivalului Filmului Chinezesc va fi inaugurată la Chișinău pe 12 decembrie. Ceremonia de deschidere se va defășura la Cineplex Loteanu, la...

  Noutăţi

  Potrivit prognozei meteorologilor, luni, 5 decembrie, se așteaptă cer variabil pe întreg teritoriul țării. Termometrele vor arăta până la +3 grade pe timp de...

  ECONOMIE

  Autovehiculele înmatriculate provizoriu pentru probe în Republica Moldova vor avea reguli speciale de impunere cu taxa pentru folosirea drumurilor. Guvernul a aprobat în ședința...

  Noutăţi

  După un an în care prețurile au crescut cu mai bine de o treime, scumpirea anunțată astăzi nu mai este o surpriză. Cei mai...

  Copyright © 2021