Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Grijile agricultorilor scoase pe tapet

  Producătorii agricoli din Moldova cer autorităților centrale să-i scutească de plata impozitelor și să găsească fonduri pentru a compensa costul motorinei. Lista cerințelor este cuprinsă în rezoluția finală adoptată astăzi la Adunarea Generală a Federației Fermierilor din Moldova (FARM). Documentul a fost predat ministrului Agriculturii, Viorel Gherciu, care a participat şi el la eveniment.

  Adunarea Generală, pentru Federația Fermierilor din Moldova (FARM), care reunește aproape toți producătorii agricoli din țară, este cel mai important eveniment. Anul acesta este cu atât mai special, cu cât în ​​contextul crizei economice și al creșterii prețurilor la combustibil și îngrășăminte, fermierii moldoveni, însumând rezultatele anului trecut, privesc cu nesiguranţă spre ziua de mâine.

  «Una din ele ar fi seceta din anul 2020, în care foarte mulți dintre noi a rămas cu datorii la furnizor, bănci și așa mai departe. Am avut un an record în 2021, în care am putut să închidem majoritatea datoriilor și unele din credite. De acum cu scumpirile de pe piață, am putea ajunge la incapacitate de a lucra pământul, iar factorul cel mai important este motorina».

  «O altă direcție unde susțin producătorii agricoli consideră că ar putea susține producătorii agricoli, în condițiile de criză. Și propun ca sugestie, că dacă pentru anul 2021 impozitul pe venit trebuia să fie achitat și majoritatea acum până la data de 25, dările de seamă, dar măcar pentru anul 2022, venitul să fie reinvestit în întreprindere și să nu fie achitat la stat».

  «fondatorii gospodăriilor țărănești și individuale nu sunt astăzi să zic așa asigurate de stat. 00.37 Au de achitat taxa fixă, și nu se ia în considerație taxa asta fixă, fondatorii de întreprinderi, mai ales doamnele nu sunt asigurate de stat cu concediu medical, foile de boală și așa mai departe. 00.49 Întreprinderea individuală și goposodăria țărănească poate să aibă și 100 de angajați dar fondatorul trebuie să își plătească taxa fixă, care îi acordă doar pensia minimă când o să ajungă la vârsta de pensionare și îi acordă dacă doamne ferește nu ajunge, îi acordă unicul ajutor pentru înmormântare 1100 de lei».

  «Otrăvurile, stropitul, tehnica ca și prețurile, e foarte scumpă, deci să strâng, două trei familii la un singur tractor ca să cumpere roti, ca să cumpere tehnică. La două ha mai facem față cu toate punctele pe care le-am încercuit, dar începând cu 50-100 ha, e problemă la toate punctele pe care le-am spus, motorina, ploaie cu piatră, otrăvurile, mineralele care sunt foarte scumpe».

  Potrivit ministrului Agriculturii Viorel Gherciu, fermierii sunt primii care simt creșterile galopante ale prețurilor, în special la combustibil, electricitate și îngrășăminte. Iar ministerul pe care- l conduce, caută soluții. Întrebat dacă Ministerul Agriculturii intenționează să studieze inițiativa deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor de a reduce acciza la combustibil și scutirile la TVA, Gherciu a răspuns afirmativ.

  Viorel Gherciu, ministrul agriculturii şi industriei alimentare

  „Această inițiativă a mai fost discutată și luăm în considerare această inițiativă. Și Ministerul Agriculturii a făcut un calcul corespunzător. Această inițiativă este implementată cu succes în țările Uniunii Europene, așa că credem că depinde dacă se vor găsi fonduri în buget.” „După o întâlnire cu fermierii, Ministerul Agriculturii propune și acoperirea parțială a costurilor de achiziție a îngrășămintelor”.

  Fermierii au mai spus astăzi că sectorul agricol al Moldovei are cele mai mici salarii. Viorel Gherciu a recunoscut acest lucru cu regret, adăugând că pentru a crește salariile este necesară dezvoltarea tehnologiilor și a producției cu valoare adăugată mare. La finalul Adunării Generale, fermierii moldoveni au adoptat o rezoluție prin care, pe lângă scutirea de TVA și impozit pe venit, precum și plata compensației pentru motorină cu 8-10 lei per litru, au cerut majorarea Fondului de subvenție pentru agricultori cu 25%.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021