Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Grădina zoologică din curte

  Porumbei exotici, specii de găini rar întâlnite în țara noastră, dar și fazani. Nu vorbim despre o expoziție, ci despre gospodăria unui locuitor din Orhei. Mihai Paciu crește păsările din plăcere, nu pentru comerț, și spune că nu își imaginează cum ar trăi fără ele. L-am vizitat în această dimineață, iar bărbatul ne-a povestit cu mult suflet despre fiecare pasăre din așa numita gradină zoologică din gospodăria sa.

  Pe Mihai Paciu l-am găsit în curtea casei în timp ce hrănea păsările. Proprietarul hulubăriei spune că ziua le dă voie împănatelor sale să zboare din cuști, iar până seară păsările revin acasă.

  Mihai Paciu, proprietar hulubărie

  «Întâi, ei mănâncă și după asta eu, dacă le dau lor parcă și eu am mâncat, sunt sătul cu dânșii».

  Mihai Paciu are în gospodărie peste 200 de porumbei exotici din peste 20 de specii, aduse de prin toată Europa.

  Svetlana Turcu, Reporter Accent TV

  «Mie, de exemplu, mi-a atras atenția această specie de păsări, numită Iacobin. Penele din jurul gâtului cresc astfel, încât te duc cu gândul la forma unei coroane. Iar pentru ca să vadă, această pasăre trebuie să bată vântul, ne spune proprietarul hulubăriei».

  Ne-au atras privirile și așa-numiții porumbei cu “gâtul gol”, dar și cei “încălțați”. Mihai Paciu spune că aceste specii de păsări sunt foarte rare în Europa.

  Mihai Paciu, proprietar hulubărie

  «Uriaș maghiar acesta e, e frumos, e încălțat, e greu, faci o zeamă».

  În gospodăria lui Mihai Paciu am găsit și specii rare de găini.

  «Iată, acestea, ele văd, dar șleapca ceea e așa de mare că le încurcă, le amestecă la ochi și iaca ele ciupesc, și acuș le dau drumul afară».

  Mihai Paciu are 73 de ani și crește păsări de la vârsta de șase ani. Bărbatul spune că, până în prezent, a participat la numeroase concursuri naționale și internaționale, în România, Ucraina și Federația Rusă.

  Mihai Paciu, proprietar hulubărie

  «Eu aveam șapte ani și de 65 de ani țin porumbei, dar nu socotiți împreună, că o să fiu prea bătrân și nicio femeie nu o să îmi zică bună ziua. O să zică eh, un moșneag ce să-o mai dăm bună ziua. Nu, eu glumec».

  Mihai Paciu spune că înțelege “limba” păsărilor și poate spune când acestea râd sau plâng.
  Mihai Paciu, proprietar hulubărie

  «Seara, câteodată, vii și și ceva nu poți adormi și mă gândesc care și cu cine să îl împerechez, cum săi pun, și apoi adorm, mai ușor adorm. Nu îmi închipui cum e fără dânșii nu o zi, nu știu cât».

  Bărbatul mai spune că porumbeii trăiesc până la 24 de ani. Fiecare pasăre din gospodăria sa are agățat de picior un inel, pe care este scrisă vârsta. Bărbatul spune că din cauza pandemiei, nu a putut pleca peste hotare să își cumpere specii noi de păsări, dar o va face imediat cum va fi posibil.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020